kaple Povýšení sv. Kříže

Kaple stojí v jižní části obce nad pravým břehem řeky Labe východně od železniční trati Ústí nad Labem – Litoměřice. Zděná omítaná stavba s lodí obdélného půdorysu na východní straně plynule přecházejí v půlkruhově ukončený presbytář. Střecha je nad lodí sedlová, nad presbytářem zvalbená. Západní průčelí je částečně kryto pultovou stříškou, která na jižní a severní straně plynule navazující na střechu lodi. Krytinu tvoří pálená bobrovka na husté laťování. V západní části střechou prostupuje dřevěná čtyřboká věžička ukončená jehlancovou stříškou krytou plechovými šablonami. Ve věžičce je zavěšen zvon. Jižní průčelí lodi je prolomeno čtyřmi půlkruhově ukončenými okenními otvory jejichž špalety se směrem do exteriéru mírně rozevírají. Otvory vyplňují jednoduchá okna dělená příčkami na čtyři pole, nichž spodní severní je otevíravé. Severní průčelí lodi je členěno pouze jedním okenním otvorem shodnému vzhledu. Půlkruhově ukončený presbytář je na jižní a severní straně členěn jedním okenním otvorem. jejich tvar a výplně jsou shodné s okny v lodi. Západní průčelí je členěno jedním vstupním půlkruhově ukončeným otvorem. Před vstupem je nevelká terasa ze tří stran vymezená nízkou zídkou a jejíž podlahu tvoří nakoso kladené dlaždice. K terase stoupá kamenné schodiště složené ze tří stupňů. V severozápadním a jihozápadním rohu jsou na zídku postaveny dřevěné pilíře, kterou nesou pultovou střechu kryjící terasu. Mezi pilíři a stěnou je prostor vyplněn bedněním, které vytváří iluzi arkády. Střecha je dále podpírána dvěma diagonálně vedenými vzpěrami, které se opírají o stěnu po obou stranách vstupního otvoru. Vstup je vyplněn dvoukřídlými dřevěnými dveřmi rámové konstrukce jejichž výplň tvoří diagonálně kladená prkna.