socha sv. Jana Nepomuckého

Pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého umístěna při mostku přes Dlouhou stoku v historické části města, kam byla přemístěna z místa původního osazení vzdáleného cca 60m, v nedávné minulosti v souvislosti se stavebními úpravami ve městě. Na prostém hranolovém soklu, zdobeném pouze v čelní straně vytesanou hlubokou nikou ukončenou segmentem a zakončeném silně přesahující profilovanou krycí deskou, je umístěna socha světce v životní velikosti. Socha je podána v tradičním ikonografickém pojetí. Poměrně strnulá tělesná osa vykazuje pohyb pouze v partii mírně předsunuté nohy světce, oděného v kanovnické roucho. Na předloktí levé ruky drží kříž s korpusem Krista, zatímco pravá ruka přidržuje kříž v jeho spodní části. Hlava světce se nedochovala, dnes je nahrazena kopií. Poměrně robusní postava věrně kopíruje ikonografický originál, v partii pláštěnky s třapci i korpusu Krista je patrná snaha o drobopisné pojetí, vcelku zdařilá. Před soklem byla umístěna část kameného profilovaného prvku, tvořícího jakýsi stupěň. Tento prvek by mohl být částí soklové partie podstavce, dnes je neznámo kde.