věžový vodojem

Věžový vodojem o objemu 160 m3 - železobetonová věž, jejíž základnu tvoří kruhová železobetonová základová deska a čtvercový parter vyzděný z režného zdiva, na který navazuje mohutná válcová stavba. Střední část je rozdělena šesti železobetonovými sloupy do pravidelných výsečí vyplněných režným zdivem. Pod mohutnou betonovou římsou oddělující střední část od prostoru pro nádrž, který před střední část mírně předstupuje, je umístěn prstenec ze skleněných cihel umožňující denní osvětlení. Na posledním stropě je založena monolitická v jednom celku provedená tenkostěnná železobetonová konstrukce nádrže. Výška dna prstencové nádrže je 15,3 m nad terénem, výška sloupce vody je 5,0 m. Objekt je zakončen kuželovou střechou, pod kterou probíhá pás oken s průběžnou podokenní římsou. Ve střeše jsou tři kruhové vikýře s hodinami. V suterénu věže byla zřízena přečerpávací stanice, která dopravovala vodu do Hlínovistě a železniční stanice Bezděz.