socha sv. Josefa

Na návsi J od kostela sv. Jiří a sv. Mikuláše je umístěna skulptura sv. Josefa s dítětem na architektonicky členěném soklu. Kamenný sokl tvoří předstupující dvoustupňová základna čtvercového půdorysu oddělená zvonovnicí od čtyřboké, ve spodní části konvexně vydulé střední části soklu ukončené podbrádkou nesoucí římsu, na níž spočívá vyšší konkávně tvarovaná vrcholová partie završená římsou nesoucí nízký kvadratický postament sochy. Střední, ve spodní části vydulá část soklu je členěna reliéfními vpadlinami a vystupujícími plochami kasulového tvaru a ve spodní části reliéfními rozvilinami. Plně plastická skulptura světce (na zadní straně ale více schematicky opracovaná) se v silném kontrapostu opírá o levou nohu, v koleni ohnutá pravá noha je mírně předsunuta. Ohnutou levou paží drží sedící dětskou postavu Ježíška, ruka ohnuté pravé paže spočívá na hrudi světce. Hlava světce přikloněná v bok k Ježíškovi, který vztaženou pravou rukou laská světcovu tvář, je obličejem orientován směrem k pozorovateli, extatický rozostřený pohled rozevřených očí je upřen vpřed nad horizont. Mladistvou tvář sv. Josefa, na níž pohrává lehký úsměv, lemují plasticky formované delší vlasy spadající až k ramenům a krátký vous. Světec je oděn v bohatě nařasený přepásaný šat spadající až k bosým nohám a rovněž výrazně modelovaný svrchní plášť. V esovitém pohybu dynamicky ztvárněná sedící postava Ježíška je podána v aktu, pouze přes boky je přehozena bederní rouška, obě ohnuté nohy vedené vedle sebe jsou vystrčeny do prostoru, ohnutá pravá paře se dotýká tváře světce, v pravém úhlu ohnutou levici mí dítě položenu na hrudi. Usmívající se buclatý obličej dítěte je pootočen ke sv. Josefu. Nad hlavami sv. Josefa i Ježíška se nachází zlacené paprsčité svatozáře. Materiál: vápenec, kovové zlacené svatozáře