socha sv. Jana Nepomuckého

Sv. Jan Nepomucký je podán v konvenční ikonografii, stojící v kontrapostu s pokrčenou levou nohou, oděný v kanovnickém rouchu (tj. v klerice, rochetě a mozettě). Levou rukou pokrčenou v lokti přidržuje před svým tělem velký diagonálně položený krucifix, podložený mučednickou palmovou ratolestí. Pravice je diagonálně odtažena od těla a světec v ní drží smeknutý biret. Hlava je pootočena k levému rameni a skloněna, světcův pohled tak směřuje na kříž v jeho náručí. Tvář s výraznými rysy lemují bohaté zvlněné delší vlasy a vousy. Na temeni hlavy připevněna kovová paprsčitá svatozář. Figura se vyznačuje promyšlenou kompozicí, emocionální působivostí a mistrovskou modelací s mnoha drobnopisnými detaily. Náročně komponovaný čtyřboký sokl sestává z širší profilované základny s vybranými rohy, jež je nahoře ukončená složitě profilovanou okosenou hranou. Horní užší část soklu je čtyřboká, s připojenými volutovými křídly, doplněnými plastickým dekorem. Nahoře je sokl ukončen vyloženou mnohonásobě profilovanou římsou, ve střední partii konvexně vypjatou. Na přední straně soklu ve vpadlém segmentově ukončeném poli dochován torzální německý minuskulní nápis s datací k roku 1743.