kostel Proměnění Páně

Orientovaná jednolodní stavba kostela s ustoupeným trojboce uzavřeným presbytářem a obdélnou lodí. Ze severní strany je k presbytáři přistavěna kaple, obdobně z jižní strany sakristie. Hlavnímu západnímu průčelí lodi je předsazen výrazná patrová hranolová vstupní předsíň. Ustoupený presbytář kostela je vystavěn nad šířkově obdélným půdorysem přecházejícím v trojboký polygonální závěr. Východní stěna závěru je na své ose prolomena původním, dnes částečně zaslepeným okenním otvorem ve tvaru širokého hrotitého oblouku se šikmou špaletou. Ve výklenku je prolomen nepůvodní menší, obloukem zaklenutý obdélný okenní otvor s rovným ostěním. Kovový rám okna člení plochu rastrem do devíti polí. Na ose obou bočních šikmých stěn závěru je prolomen vždy jeden obdélný, půlkruhově zaklenutý okenní otvor s rovným ostěním a mírně šikmým bankálem, vyplněný vitráží s geometrickými motivy. Vně je okno zdvojeno prosklením do tří vodorovných pásů kovového rámu. K severní stěně presbytáře, s částečným přesahem do boční stěny závěru a do severní stěny lodi, je přistavěna prostora obdélného půdorysu, využívaná jako kaple. Její západní a východní stěna je bez otvorů, v severní stěně je prolomen obdélný, půlkruhem zaklenutý okenní otvor se šikmým ostěním. Okenní plocha je členěna kovovým rastrem. Kaple je zastřešena sedlem s valbou orientovanou k severu, krytinou jsou hnědé vláknocementové šablony. Podél jižní stěny presbytáře je pak zcela analogicky vystavěna na obdélném půdorysu prostora sakristie. Zvenčí je přístupná vchodem situovaným na ose východní stěny. Obdélný vstupní otvor s půlkruhovým záklenkem má kamenné ostění a práh. Předsazeny jsou dva kamenné schody. Dveře jsou nová dřevěné jednokřídlé. Na ose jižní stěny sakristie se nachází obdélné půlkruhem zaklenuté okno, odpovídající oknu v severní stěně kaple. Sakristii zastřešuje valbová střecha s hřebenem ve směru východ-západ. Krytinou jsou hnědé vláknocementové šablony. Samotná jižní stěna presbytáře je prolomena, na rozdíl od severní stěny, jedním okenním otvorem. Nad profilovanou korunní římsou presbytáře je vynesena sedlová, nad závěrem polygonálně zvalbená střecha, pokrytá vláknocementovými hnědými šablonami. Na jejím hřebeni je umístěna vížka se zavěšeným zvonem. Její čtyřboké tělo sloupkové konstrukce zastřešuje čtyřboký oplechovaný jehlan, zakončený hrotem s kovaným křížem. Loď kostela je vystavěná nad obdélným půdorysem. Východní stěna, k níž přiléhá presbytář, přechází nad korunou zdiva v trojúhelníkový štít. Štít i stěna jsou bez otvorů, profilovaná korunní římsa, běžící nad severní a jižní stěnou, se zde neuplatňuje. Severní stěna lodi je pojednána čtyřmi rovnoměrně rovnoměrně rozmístěnými okenními osami. Všechny čtyři okenní otvory s půlkruhovým záklenkem, rovným ostěním a šikmým bankálem jsou stejné. Okno tvoří kovový rám členící rastrově plochu do menších tabulek. Rovněž jižní stěna lodi je pojednána čtyřmi osami se čtyřmi stejnými okny, odpovídajícími oknům v severní stěně. V jižní stěně je navíc na třetí ose od západního nároží proražen boční vchod do kostela. Obdélný vstupní otvor s půlkruhovým záklenkem má kamenné hladké ostění, dveře jsou dvoukřídlé plné dřevěné, v záklenku je loukoťově prosklený světlík. Západní, hlavní průčelí kostela tvoří stěna přecházející nad korunou v trojúhelníkový atikový štít. Na jeho vrcholu je osazen kamenný kříž na prostém soklu. Ramena štítu jsou lemována lisénovými pásy, které nasedají na nárožní polopilastry zdůrazňující severozápadní a jihozápadní nároží lodi. Hlavnímu, na ose stěny proraženému vchodu je předsazena výrazná patrová přístavba šířkově obdélného půdorysu předsíně. Obdélný vstup s půlkruhovým záklenkem je vymezen kamenným portálem se zužujícím se ostěním. Dveře jsou dřevěné dvoukřídlé, půlkruhový záklenek vyplňuje prosklený světlík s kovanou dekorativní mříží, do níž je upevněna konzola s lucernou. Vchodu jsou předsazeny dva schody. Západní stěna je rozdělena patrovou římsou, nad ní je na ose prolomen obdélný, půlkruhem zaklenutý okenní otvor se šikmým ostěním a bankálem a s kovovým rámem okna. Západní, severní i jižní stěna je pojednána lisénovým rámcem. Západní průčelí ukončuje trojúhelníkový atikový štít, za nímž probíhá sedlová střecha předsíně, krytá šablonami jako ostatní střechy. Předsíň je pak ze severní a jižní strany sevřena, do poloviny hloubky svých stěn, přízemními prostorami přiléhajícími k průčelní stěně lodi. Na ose západní stěny obou těchto křídel jsou prolomeny vždy dva okenní otvory. Níže je obdélné, segmentem zaklenuté okno se šikmým ostěním a bankálem, nad ním, pod průběhem patrové římsy, která přechází z pláště předsíně, je malé kruhové okénko v rovném ostění. V severní stěně severního křídla je proražen obdélný vchod s půlkruhovým záklenkem. Do kamenného portálového ostění jsou vsazeny nové dřevěné dvoukřídlé dveře. Střechy nad oběma prostorami jsou oplechované, mají jen mírný spád. Ke stěnám je zvenčí přisazeno celkem šest kamenných znakových a figurálních náhrobníků (16. století).