kostel sv. Jakuba Většího

Volně stojící kostel zasvěcený sv. Jakubovi Většímu stojí na místě románského kostela. Situován je severně za náměstím na návrším omezeným opěrnou (ohradní) zdí, která není součástí památkové ochrany. Kostel je připomínán již v 11. století, po několika požárech byl mnohokrát přestavován. Po požáru v roce 1832 byly sneseny klenby a nahrazeny plackami, koncem 19. století byl pak zásadně novogoticky přestavěn arch F. Schmoranzem. Jedná se o dvojlodní objekt se dvěma trojboce uzavřenými presbytáři a hranolovitou čtyřpatrovou věží na západní straně. Jižní loď je užší. Z půdorysu na severní straně vybíhá obdélníková sakristie. Fasáda zdi je členěna opěrnými pilíři. Okna jsou zdobena pískovcovou gotickou žebrovou kružbou. Kostel je zděný, omítaný: loď stříkaným břízolitem, plochy v barvě šedé, architektonické prvky a opěrné pilíře v barvě okru. Kamenné desky a parapety jsou hnědé.