kříž

Mohutný žulový kříž se nachází na samotném vrchu kopce zvaného Spravedlnost a spolu se čtveřicí kapliček tvoří závěrečná zastavení křížové cesty – Kalvárii. Samotný kříž představuje 12. zastavení: „Ježíš na Kříži umírá“. Kříž byl vztyčen roku 1863 k tisícímu výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu. Je vysekán z poměrně hrubozrnné světlé žuly a sestaven z několika samostatných na sebe vyskládaných a ložnou maltou spojených dílů. Kříž vyrůstá z podstavce umístěného uprostřed čtvercového kamenného schodiště. Schodiště se skládá ze tří schodišťových stupňů, které jsou sestaveny ze žulových opracovaných kvádrů spojených železnými sponami. Podstavec s jednoduchou patkou je završen krycí deskou. Na přední straně podstavce se nachází vpadlé pole, v němž je zasazena kopie kamenné pamětní desky s nápisem. Původní deska se dochovala pouze ve fragmentech, které jsou uloženy v místním klášteře. Na krycí desce podstavce se nachází zužující podstament tvořící základnu pro jednoduchý neprofilovaný kamenný kříž. Na kříži je osazen litinový korpus Krista, který je o něco menší než původní, který se nedochoval. Tělo Krista s probodeným bokem má ruce rozpjaté ve tvaru Y, nohy jsou přibyty zvlášť dvěma hřeby, hlavu má mírně nakloněnou a natočenou k pravému rameni. Opískovaný a žárově pozinkovaný litinový Korpus je proveden v polychromní úpravě se zlacenou bederní rouškou. Na horním břevnu je umístěná nová nápisová destička INRI odlita z plněné ve hmotě probarvené epoxidové pryskyřice.