kostel Nanebevzetí P. Marie

KP tvoří tyto objekty: kostel Nanebevzetí P. Marie, brána, márnice, hřbitov, ohradní zeď, zvonice Objekty v prostředí KP: hrobka Areál kostela na návrší tvoří historické jádro obce.Kostel je románského původu, přestavěn kolem poloviny 14.stol.Po ohni r.1642, byl r.1690 barokně upraven prodloužením na východě i západě a opatřen rovným stropem. Vnitřně upraven v l.1726 a 1754 a v 19. stol.Je jednolodní, sálová podélná stavba bez věže s dvoudílným přímo ukončeným presbytářem. Sakristie na severu, předsíň na západě. Na severní straně lodi zachovaný gotický, zazděný portálek.Kostel je obklopen rozlehlým hřbitovem s kamennou ohradní zdí. Zeď v západní části má nepravidelný průběh, je kamenná, středověkého původu. Při severním úseku zdi stojí patrně barokní budova márnice -na čtvercovém půdorysu, s valbovou střechou. Na návrší, jihovýchodně od kostela, stojí samostatně zvonice v gotizujícím duchu s nízkou jehlancovou střechou. Je to stavba čtvercového půdorysu s okosenými hranami, na nízkém soklu. Stěnyvymezují lizenové rámce, oka lomená v trojicích na všech čtyřech stranách. Uvnitř trámový strop. R.1841 již zvonice existovala.Na západní straně před kostelem stojí na kamenném soklu kamenný kříž s litinovým tělem ukřižovaného Krista.