venkovský dům

Přízemní roubený dům s přistavěnými chlévy ve větší hospodářské usedlosti Obdélný rozvrh obytné chalupy s pláštěm řešeným v dvojbarevné kombinaci: červeného roubení a modřených spár, je krytý sedlovou střechou s eternitem. Západní podélné - a hlavní pohledové - průčelí má přetažený okraj střechy. Je víceosé, vlevo je vstup do chléva se svisle pobíjenými svlakovými dveřmi, svislou kleštinou, svislým sloupkem v roubení (k uchycení zadní stěny komor), 2 čtvercovými větráky nad sebou. V horní části roubení jsou dvě zhlaví. Hlavní vstupní dveře do obytné části jsou rámové s vodorovnou příčkou s lištou, výplně jsou šikmo, diagonálně skládané. V partii světnice podstávka o třech sloupcích s vyřezávanými vzpěrami. Obě okna světnice jsou obdélná, dvojitá, dělená příčkami do latinského kříže. Jižní boční průčelí objektu je v přízemí členěno třemi okenními osami a má svisle bedněný prkenný štít, který je v horní části nad horizontální lištou klasovitě skládaný. 1. trám roubení má vyčnívající, obloukovitě seříznuté zhlaví. Všechna tři okna mají stejný rozvrh jako okna na západní straně chalupy. Ve východní třetině pláště této strany domu je kleština. Na východní straně je od jihu: okno stejné proporce jako na Z průčelí, kleština, kamenný opukový hlínou omítaný krb pece a kuchyně, zhlaví trámů vnitřní stěny, okénko komory. Na střeše nízký omítaný komín s římskou.