usedlost

Přízemní roubený dům č.p. 40 leží v centrální části původního intravilánu obce Příšovice, na jižní straně komunikace. Areál domu sestává z domu a stodoly. 1 Přízemní dům č.p. 40, roubený, na obdélném půdorysu, s kolmým křídlem na severní straně, spočívajícím na zděných pilířích. Západní štítové průčelí dvouosé, kolem oken přízemí tři sloupky podstávek s pásky, cvikly s výplní. Štít horizontálně členěn do dvou polí. Obě pole jednoduše svisle bedněna, s krycími lištami. Uprostřed štítu dvojice menších obdélných jednokřídlých, čtyřtabulkových okének, lemovaných profilovanou dřevěnou šambránou. Okénka světnice jsou ve všech průčelích stejná, obdélná, dvojitá, dvoukřídlá, čtyřtabulková, lemována profilovanou dřevěnou šambránou, s předstupující parapetní římsou. Severní vstupní podélné průčelí – v roubené části síně a světnice tříosé, světnice se dvěma poli podstávek a dvojicí okenních os, konstrukce podstávek nese na překladu zhlaví stropních trámů světnice. Vstupní dveře do domu obdélné, jednokřídlé, s obdélnou prosklenou výplní. Asi v polovině domu je v ploše střechy přistavěno kolmé křídlo – „křížová světnička.“ Nesena dvojicí zděných pilířů, roubená, kolem – ze tří stran obíhající pavláčka (zábradlí bedněné s obloučkovou lištou, strany světničky s jednou okenní osou, okna lemována dřevěnými šambránami s dekorativním nástavcem). Štít světničky jednoduše svisle bedněn, střecha sedlová. V přízemí pod světničkou jedno trojdílné okno, osazené v líci zděné části domu. Zde na původní dům navazuje novostavba, vzniklá pravděpodobně přestavbou původní zadní zděné části domu, fasáda s břízolitem. Na tuto část kolmo navazuje stavba stodoly. Jižní podélné průčelí – v části světnice bez okenních os (okna byla pravděpodobně zaslepena), konstrukce podstávky byla zjednodušena, chybí pásky. Ve druhé polovině šířky světnice je přistavěn betonový pilíř a následují další novodobé zděné přístavky, na jihovýchodní straně pak navazuje novostavba – přestavba. Dům s břízolitovou omítkou, dvojicí trojdílných oken osazených za líc, obdélným přístavkem, zádveřím, pro nový vstup do domu. Východní štítové průčelí zděné, štít domu jednoduše svisle bedněn. Střecha sedlová kryta cementovou taškou, převyšující hřeben střechy původního domu (v západní části). Střecha západní roubené části také sedlová, kryta eternitovými šablonami. Areál domu: 1 dům č.p. 40 2 stodola 2 Stodola, vyzděna z velkých pískovcových kvádrů (na severní straně pohledově uplatněných) na ostatních stranách omítnutých. Štít severního průčelí jednoduše svisle bedněn - ve třech horizontálních polích, v jižní části celý štít jednoduše svisle bedněn. Východní část členěna čtyřmi osami, vstup a trojice oken.