kostel Zvěstování Panny Marie

Jenolodní omítnutá orientovaná stavba uprostřed vsi. Půdorys: obdélná loď, užší presbyterium uzavřené třemi stranami osmiúhelníka. K presbyteriu na severu přiléhá věž na čtvercovém půdorysu, v jejímž přízemí umístěny sakristie. Na západní straně kostela malá předsíňka. Vnějšek: Presbyterium opírají jednou odstupněné opěrné pilíře. Lomená dvojdílná okna opatřena kružbami a s motivem troj a čtyřlistů. Loď osvětlují okna podobného typu jako v presbytáři. Ze severního boku lomený portál profilovaný pruty a výžlabky. Západní stěna upravena novogoticky ( kruhová rozeta). Věž podpírají na nárožích šikmé opěráky. Vež přístupná ze západní strany dřevěným schodištěm, v 1. patře. Portál pravoúhlý, okosený. Okénka lomená, okosená, ve třetím patře novogotická a obloučkový vlys. Jehlancová střecha věže kryta plechem, kostel opatřen prejzovou střechou. Interiér: presbyterium sklenuto jedním polem křížové žebrové klenby s meziklenebním žebrem a závěrem. Profil žebra klínový, jednou vyžlabený. Kruhové svorníky zdobeny reliéfy, konzoly různých tvarů ( lidská maska, zvířecí hlava, římsová a jehlancová). Triumfální oblouk lomený výklenkem sanktuaria, jehož ostění vrcholí vysokým trojúhelníkovým štítem ukončeným křížovou kytkou. Sakristie přístupná sedlovým portálem profilovaným prutem, výžlabkem a okosením. Klenba valená, loď má rovný kazetový strop. Kruchta dřevěná. Ze západní strany pravoúhlý přetínaný profilovaný portál ochráněný novou předsíní. ( popis K. Kabeláč 1961)