kamenný kříž

Na kamenné základně je vztyčen vysoký kříž s výrazně tektonicky členěným podstavcem. Podstavec tvoří čtyřboká patka přecházející výžlabkem v hranolový dřík, který je ve spodní části konvexně vydutý. Dřík je ukončen oblounem a římsou sestávající ze dvou výžlabků a středního oblounu. Na čelní straně dříku se v sekaném rámu kasulového tvaru nachází rovněž sekaný, černí proložený nápis mísící kapitální a minuskulní znaky: + / Tento Křiž postavili / DALI Ke Cti A ChVALe / BOSKI / P. Franc KorotVICKA / MisLIVeC LitostroVskI / A. P: Jiři FIJALA / MINAř Lhotski /ROKU 1781 //. Na bočních stranách se nachází nápisy, levé: Antoni MAJeR / MAJstr KAMeNICKI / ZNOVeVsI //, pravé, NA ZADOst POCtIVI / LITOstROVsKI ÚBCE //. Na římse spočívá kubická patka kříže ukončená oblounem. Kříž tvoří mohutné, kónicky se zužující vertikální břevno, ze kterého v jeho výrazně horní části vystupuje drobnější břevno horizontální. Břevna jsou na svých bočních stranách završena konkávním rozšířením, které je přerušeno přetnutím a poté půlkruhově ukončeno. Z čelní strany vertikálního břevna vystupuje reliéf esovitě prohnuté bolestné Panny Marie oděné do dramaticky zřaseného šatu a nad ní reliéf ukřižovaného Krista. Korpus má široce rozepjaté paže, přibité ruce jsou podloženy okřídlenými andílčími hlavičkami, esovitě prohnuté tělo má pokrčené nohy probité každá zvlášť samostatným hřebem, hlava je skloněna pravému rameni, za hlavou vystupuje paprsčitá svatozář. Vlasy, trnová koruna a zvlněná bederní rouška jsou modelované do výrazně plastických tvarů. Z horní části vertikálního břevna vystupuje ostře modelovaná nápisová blána dekorovaná nahoře okřídlenou andílčí hlavičkou s kapitálním: IN / RI //.