rovinné neopevněné sídliště

Lokalita se nachází na jihozápadním okraji obce Svijany. Identifikována a časově zařazena byla díky náhodnému nálezu místního zahradníka p. Marušky v závěru 19. století a následné sondáži Josefa L. Píče. Systematický archeologický výzkum na lokalitě doposud neproběhl. Ze sběrů a archeologického výzkumu malého rozsahu je zřejmé, že v místě nálezu se nacházejí sídlištní jámy lidu slezskoplatěnické kultury vyplněné primárním odpadem a zásypem popelovitého charakteru. Mezi movité nálezy patří zejména sídlištní keramika v podobě fragmentů zdobených rytou i plastickou výzdobou a fragmenty keramiky zásobnicových tvarů. Tato sídelní komponenta doložená nedaleko svijanského pohřebiště pouze dokresluje významné postavení Svijan ve studiu vývoje pravěkého osídlení na pravém břehu Jizery v pozdní době bronzové a mladší době železné. Vlastníci: p.p.č. 174/5, st.p.č. 136: Vlastimil Häusler, Jana Häuslerová, Hanácká 199/4, Liberec VIII-Dolní Hanychov 460 08 p.p.č. 174/6, st.p.č. 182: Jaroslav Růta, Vladimíra Růtová, Vysoká 3336/56, Jablonec nad Nisou 46602 p.p.č. 174/8, 174/9: Marcela Stanislavová, Petr Stanislav, Svijany 22 463 46