dům

Patrový roubený dům č.e. 24 leží v centrální části původního intravilánu obce Příšovice, na severní straně komunikace. Z původního areálu domu č.e. 24 (původně č.p. 9) sestával z domu a stodoly. Stodola byla zbořena bez upuštění od památkové ochrany a dům je nyní „rekonstruován“. Patrový dům č.e.24, roubený, na obdélném půdorysu, jižní štítové průčelí v přízemí i v patře dvě okenní osy, roubení z části nahrazenou cihlovou vyzdívkou, kolem oken přízemí tři sloupky podstávek s jednoduchými pásky. Veškerá okna domu nová - v přízemí jednokřídlá, šestitabulková, v patře čtvercová, jednokřídlá, čtyřtabulková, osazena ve špaletě. Přízemí rozšířeno na západní straně o zděnou světničku, nad níž je námětkem protažena sedlová střecha domu, s jednou okenní osou. Štít horizontálně členěn do dvou polí. Spodní pole se střední částí bedněnou svisle, cvikly pak klasovitě, vrcholový trojúhelník bedněn klasovitě na střední sloupek s tzv. vánočkou. Bednění s krycími lištami, pole lemována zdobně vyřezávanou lištou. Uprostřed štítu dvojice malých obdélných větracích okének. Východní podélné průčelí - vstupní, podél celého průčelí nově vyzděn sokl z tvárnic, na němž stojí podstávky světnice. V přízemí i patře - světnice dvouosá, ve střední části vstup do domu (otvor dnes bez dveří), v zadní části domu je dvojice os, okénko a dveře. V přízemí dvojice podstávkových polí (jediná původní), na překladu podstávek je opřena trojice zhlaví stropních trámů. Okna v přízemí totožná s okny hlavního štítového průčelí. V patře nad vstupem počínaje (směrem k severu) je bedněná pavlač, přístupná interiérem domu ze síně, z ní se vstupuje do komory, samostatnými dveřmi, přístupnými pouze z pavlače. Zábradlí bedněné, v dolní části s profilovaným zábradlím, v horní části čtveřice vyřezávaných sloupků. Západní podélné průčelí – rozšířené o výměnek (světničku) ve střední části s jedním oknem. Celá přístavba zděná z pálených cihel, dnes bez omítky. Střecha sedlová, provizorně pokryta lepenkou.