dům

Patrové roubené stavení stojí na půdorysu písmene L. Sedlovou střechu kryjí eternitové šablony. Jihovýchodnímu štítovému průčelí dominuje vysoká lomenice typická pro větší podještědské usedlosti. Dům má klasickou trojdílnou dispozici, v přízemí na roubenou obytnou část navazuje zděná síň a hospodářské zázemí se stájí. Vzhled roubeného patra doplňuje bedněná pavlač umístěná nad zděnou částí jihozápadního průčelí a navazujícího kolmo posazeného hospodářského traktu. Vstup do obytné části situovaný ve střední části jihozápadní strany rámuje bohatě zdobené ostění s nadpražním okénkem a nápisem: „Nr. 5 AJ Ano1810“ a klenákem s barevně zvýrazněným dvouocasým lvem. Samostatný vstup do stáje vymezuje profilované ostění s klenákem, na němž je zobrazen kůň. Okna hospodářské části lemují štukové pásky a chrání je zdobné kované mříže.