socha sv. Floriána

Socha světce je umístěna na výskově odstupňovaný sokl přibližně čtvercového půdorysu na izolovaném základě. Vlastní podstavec je členěn pravoúhlou předsazenou patou s navazující středovou částí s plošnou profilací vpadlých polí. Pole na třech stranách jsou vymezena konvexně zprohýbaným krajem, v nárožích s kruhovými laloky. Plocha polí je záměrně zdrsněna. Střední část soklu přechází výžlabkem v profilaci podnože. Svatý Florián je podán v klasickém ikonografickém pojetí jako římský voják v suknici s pancířem, dlouhým pláštěm, vysokými botami a helmicí s chocholem. Je zachycen v mírném nevyváženém kontrapostu s vahou na levé noze, podepřen o praporec na dlouhé žerdi, který drží zvadnutou levicí. Pravá uvolněná noha se mírně vytáčí vně, stejně jako pravice, držící štoudev s vodou, hasící symbol hořícího domu u pravé paty. Horní polovina těla se mírně naklání nad pravý bok s pootočením hlavy k pravému rameni. Dlouhý plášť uzavírá objem těla v zadní části, spadající k zemi. Přesto neuzavírá obrys figury a umožňuje její otevření. Sochař klade důraz na prokreslení detailů oděvu v mělkém reliéfu, patrném zeména na botech, rukávci pravé ruky, až po detaily nikoliv sumárně pojatých plamenů. rozměry: sokl cca 0,4 . 0,4 m, výška cca 2,5 m materiál: kámen - pískovec