radnice

V centru města na náměstí umístěn objekt radnice. Jednopatrový objekt na půdorysu krátkého obdelníku je v zadní části do dvora propojen s dvoupodlažní přístavbou z roku 2000. Hladká fasáda je členěna průběžným přízemním sokle s obkladu kamennými řezanými deskami, mezipatrovou profilovanou kordonovou římsou a ve vrcholu profilací korunní podokapové římsy. Delší fasáda hlavního průčelí, lícující s uliční frontou, je pročleněna pěti okenními osami s akcentací střední, kde v přízemí je prolomena širokým obloukem původního průjezdu zaklenutí stlačeným obloukem mělkého ostění a osazeného dvoukřídlou dveřní konstrukcí s odděleným světlíkem pevným poutcem. Střední osa a samostatně vždy postranní dvě okenní osy jsou odděleny vysokými lizénovými rámy. Pravoúhlá obdélná okna v mělkých plošných šambránách jsou osazena dvoudílnou dvoukřídlou okenní konstrukcí s pevným poutcem o šestidílné osnově. Boční kratší strany jsou členěny třemi okenními osami obdobného dělení konstrukcí. V zadní části po pravé straně bylo původně šnekové dřevěné schodiště na půdu, přiléhající k dvouramennému tělesu schodiště do patra. Vlastní vnitřní dispozice objetku je členěny symatrickým řazením místností po stranách původního ústředního průjezdu v přízemí a chodby v patře. Přízemí chodby je zaklenuto čtyřmi poli valeně klenby s dvojicemi styčných trojúhelných výsečí mezi pasy. Pohledově vlevo je umístěna velká síň s dvěma polí valené klenby se styčnými výsečemi vytažených do přetínaných hřebínků. Na boční kratší straně s zaslepenou nikou se ztlačeným obloukem. Místnost je přístupna přes menší místnost valené klenby s výsečemi do přibližně čtvercové místnosti v zadní části. Pohledově vpravo od průjezdu jsou vedle sebe řazené přibližně stejně velké čtvarcové místnosti s jedním polem valené klenby s dvojicí styčných výsečí. Přibližně ve středu chodby je prolomen pravoúhlý vchod s pískovcovým plošně profilovaným ostěním k původně dnes porušenému schodišti do podsklepené části objektu v rozsahu jedné čtvercové místnosti s jedním polem cihlové křížové klenby, hmotově vystupujucí nad nivelitu podlahy části zadní místnosti po pravé straně. Dispozice prvního patra je členěna obdobně řazenými místnostmi o větším počtu kolem osově vedené chodby, všechny s trámovými plochými stropy. V souvislostí s adaptací a novodobou výstavbou nádvorního traktu byl upraven prostor podkroví krovu se stojatými stolicemi mansardové střechy, dnes s novodobými tvary vikýřů na delších stranách po třech na kratších po dvou v jedné řadě. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, dřevo - borovice, krytina - hliníkové šablony