sousoší Nejsvětější Trojice

Sousoší Nejsvětější Trojice patří vzhledem k umístění k sochařským dominantám prostoru přirozeného centra Brumova.Výškově odstupňovaný sokl je umístěn na izolovaném základě obdélného půdorysu. Na pravoúhlé, ve vrcholu zalamované patě, je umístěna středová část soklu s mírně segmentovým prohnutím středové nápisové plochy s přisazenými volutovými křídly, v ploše profilu rytmizovaných žlábkováním s páskou. Ve vrcholu je zakončen vyloženou zalamovanou profilovanou římsou, na niž dosedá podnož přibližně opakující výškové členění vlastního soklu. Přední plocha je členěna kanelůrou. Na přední straně nápisové plochy soklu je umístěn sekaný lineární rám segmentového zakončení, ve spodním rovném překladu s konvexně vyklenutými kouty. Horní dvě třetiny plochy vyplňuje sekaný majuskulní latinský text ve znění: “IN COELO ET IN VNIVERSA TERRA SITLAVS HONOR ET GLORIA DEO TRI = VNO ET SEMPITERNO” V textu je vložen chronogram vystavění díla. Na čelních nárožích římsy soklu jsou usazeny malé sochy okřídlených putů, zprostředkovávající kontakt a dialog s divákem. Na římse podnože je umístěno sousoší Nejsvětější Trojice klasické barokní ikonografie na zemské kouli s reliéfem oblačných sfér s andílčími hlavičkami. Na zeměkouli sedí vlevo Kristus, oděný v bederní roušku a dlouhý na zádech se kupící plášť. V pravici drží kříž, známku zmrtvýchvstání, levicí se dotýká hrudi a hlavu otáčí k Bohu Otci. Ten sedí po jeho levici, oděn v řasnaté roucho jako starší muž řídkých vlasů a plnovousu, směřující pohled na Krista. Nad dvojicí je zlacená paprsková gloriola s holubicí Ducha Svatého. rozměry: sokl cca 0,8. 0,4m, výška cca 3,5m materiál: kámen - pískovec, kov, zlacení