kašna

V centrální části náměstí v Brumově umístěna kašna v nově upraveném prostoru s užitím dláždění a nízkých segmentových lemujících lavic, přerušovaných v místech tří přístupových prostorů. Vlastní památka sestává z kruhového bazénu na nízkém zkoseném přízemním soklu. Jednotlivé díly jsou spojeny kovanou obručí ze čtyř částí, spojených na šrouby se závitnicí. Obruč obíhá pod krycí obrubou s profilací na koruně. V ploše vnější stěny bazenu jsou pohledově směrem k prostoru objektu dnešní radnice vysekány v jedné řadě tři rovnoramenné latinské kříže. Osově na střed vnitřního prostoru kašny je umístěn hranolový pravoúhlý sokl v horní části s profilací a na čelní straně se vysekaným letopočtem 12/11 1808. V horní části je pročleněn sokl nástavcem s konkávním prohnutím stran, doplněných v ploše nízkým reliéfem palmetového vějíře a zakončený vyloženou profilací římsy s motivem vejcovce v ploše. Na vrcholu je pak usazen kamenný chrlič v podobě klasicky stočené idealizované podoby ryby se vztyčeným ocasem a pootevřenou tlamou s umístěným vývodem vody. rozměry: průměr bazénu cca 3m, výška cca 1,5 - 1,8m materiál: kámen-převažuje pískovec, kov