sídliště

Sídliště z mladší doby kamenné je situováno na jihovýchodním okraji obce při silnici směrem na Turnov. Lokalita byla identifikována na základě několika archeologických výzkumů, které zde probíhaly na počátku 20. století osobnostmi Josefa. V. Šimáka, Karla Buchtely a místního řídícího učitele Hrdiny. Na rozsáhlém sídlišti kultury s vypíchanou keramikou bylo zjištěno několik sídlištních jam zaplněných primárním odpadem v podobě fragmentů nezdobené keramiky, keramiky s plastickou výzdobou, zlomků mazanice, broušené i štípané kamenné industrie, kuželovitých vývrtků (odpad při výrobě kamenné broušené industrie) a keramiky s charakteristickou výzdobou tvořenou vpichy. Nálezový soubor získaný z archeologických výzkumů na této lokalitě dokládá, že v Pěnčíně existovalo rozsáhlé sídliště z mladší doby kamenné, které mělo nutně úzkou souvislost s pravěkým osídlením v širším okolí na pravém břehu řeky Jizery