socha sv. Floriána

Socha sv. Floriána je umístěna na exponovaném místě historického centra Brumova. Výškově odstupňovaný sokl je umístěn na podestě o třech soustředných schodišťových stupních půdorysu čtverce. Vlastní sokl je členěn pravoúhlou v profilu zalamovanou patku s navazující středovou částí, předsazené segmentově vypnuté části s přisazenými postranními volutovými křídly, ve vrcholu zakončeného profilovanou zalamovanou vyloženou římsou. Nad římsou pokračuje profilovaná podnož výžlabkové profilace. Čelní strana střední části soklu je doplněna rokajovou kartuší v mělkém reliéfu se sekaným majuskulním latinským textem dnes z velké části nečitelné ve znění: “(...) EZTNI PANE/ OCHRANUJ / OD OHNE”. Na rokaji v dolní části kartuše jsou nad sebou umístěny iniciály I. T. a pod kartuší pak letopočet 1755. Profil bočních volut je členěn zvonkovými závěsy a akantovým dekorem i ve vlastní ploše volut. Na podnoži je umístěna socha sv. Floriána v klasickém ikonografickém pojetí jako římského vojáka. Výrazný kontrapost s vahou na levé zakročené noze ovlivňuje esovitou dynamiku prohnutí těla s náklonem horní ploviny těla nad pravou nohu. Původně pravá ruka držela štoudev s vodou, kterou Florián hasil symbol kolmo před špici pravé nohy postaveného hořícího domu. V levici držel praporec na vysoké žerdi. Z velké části ztráta původní modelace originálu v partii hrudi, hlavy s poškozením pravé a ztráty levé ruky. rozměry: sokl cca 0.8 . 0.4m, výška cca 3,5m materiál: kámen - pískovec