kostel sv. Václava

Farní kostel sv. Václava je situován v blízkosti náměstí Brumova, v sousedství ústředního hřbitova. Jednolodní orientovaná stavba v ose východ - západ sestává z lodi obdélného půdorysu s mírně odsazeným trojbokým závěrem. Na severní straně přiléhá kaple sv. Kříže dnes tzv. brumovská, na jižní pak tzv. kaple bylnická. Průčelí je předsazena zvonice na čtyřbokém půdorysu. Hladká fasáda je členěna přízemním průběžným soklem a armováním nároží. Zvonice je v průčelí otevřena v přízemí pravoúhlým vchodem hrotitého zakočení, v ploše profilovaným. Výškově je její plocha odstupňována třemi kordonovými římsami, oddělující jednotlivá patra věžice v rámci schodiště. Osově nad vchodem je umístěno nejprve pravoúhlé menší obdélné okno pravoúhlého ostění a zazděnou nikou nad ním, ve spodní části s osazeným kamenným svorníkem s letopočtem 1676 a 1963. V partii zvonicového patra jsou větší pravoúhlá okna se segmentovým záklenkem v hluboké špaletě s osazenním dřevěných okenic. Nad nimi na třech stranách jsou osazeny kruhové ciferníky hodinového mechanismu, konvexně vzdouvající korunní římsu, nesoucí cibulovou báň s otevřenou lucernou. Prostor mezi tělesem věže a krátkým úsekem lodi je pohledově vlevo vyplněn vetknutým tělesem válcové schodišťové věžice s přístupem na kůr. Hmota stavby je zmnožena dvojicí přízedních pilířů, postavených nakoso k nároží průčelí. Severní strana lodi je členěna jednou okenní osou menšího obdélného okna segmentového klenutí a prolomena pravoúhlým vchodem v hluboké špaletě. Stěny kaple sv. Kříže jsou členany velkými lizénovými rámy, ve spodní části otevřenými. V ploše jsou na delších stranách dvě v závěru pak jedno okno obdobného členění jako v lodi. Okna jsou opatřena oplechovanou parapetní návojovou římsou a ve vrcholu hladkým klenákem. Opět hladká fasáda kněžiště je otevřena po stranách i v závěru po jednom okenním otvoru obdobného členění. Jižní strana kostela je členěna obdobně i v partii druhé bylnické kaple, která se v závěru otevírá pravoúhlým vchodem se schodištěm o devíti stupních. Vnitřní prostor podvěží je zaklenut křížovou klenbou, na něž navazuje prostor lodi o celkově čtyřech polích pruské klenby mezi pasy. Obě boční kaple jsou plochostropé. Kněžiště je odděleno vítězným obloukem se dvěma poli pruské klenby.