sousoší Nejsvětější Trojice

Pískovcové sousoší Nejsvětější Trojice vztyčené roku 1865 je umístěno ve středu obce, u plotu před domem čp. 34. Na zakázku rolníka Jana Kolomazníka ji vypracoval kameník Matěj Beran z nedalekého Lesnovku. Na kamenném stupni spočívá vysoký kubický sokl. Na západní straně soklu je v nápisovém poli vytesán text: „Tato Socha ke cti / a chvale Boži Zřizena / od Jana Kolomaznika / Rolnika v Budikově N [34] / 1865“. Na sokl navazuje dřík s reliéfy ve výklencích. Na západní straně se nachází reliéf sv. Jana Nepomuckého, na jižní straně reliéf sv. Floriána a na severní reliéf sv. Václava. Na východní straně je umístěn tesaný nápis: „Pracoval Mati Beran. / Sochař z Lesnovka. 17 let Star.“. Samotnou skulpturu nese hlavice s profi lovanou římsou. Sousoší má podobu tzv. Gnadenstuhlu tedy Trůnu milosti. Bůh Otec klečí na sféře, v rozpažených rukách drží břevno kříže, na kterém spočívá Kristovo tělo. U paty kříže se nachází holubice Ducha Svatého. Na horním břevnu kříže čteme titulaturu: „I? / RI“. Celé pestře polychromované sousoší chrání drobná plechová střecha v podobě baldachýnu.