socha sv. Václava

Novodobý podstavec čtvercového půdorysu s ustupující středovou částí, kdy v vpadlých obdélných pravoúhlých plochách jsou umístěny mramorové desky se jmény padlých. Sokl je završen rovnou překladovou a mírně vyloženou římsou. Nad ní se nachází v průměru menší čtvercový sokl, na němž stojí samotná socha sv. Václava. Světec v mírně nadživotní velikosti v relativním kontarpostu, s nevýrazně vykročenou levou nohou, je oděn v podle tradičního ikonografického schématu v historizující oděv s dlouhým pláštěm sepnutým na sponu a přehozený hermelínem přes ramena. Na kadeřavých dlouhých vlnitých vlasech spočívá knížecí koruna. K boku má na řemeni s motivem tlačené kůže připevněn zavěšený meč u levého boku. Na hrudi je zavěšeno staroboleslavské paládium a pravou rukou přidržuje spolu se záhyby pláště korouhev s praporcem. Celá figura se opírá o vzadu umístěný štít bez reliéfní výzdoby. Památka je orientována kolmo na hlavní průčelí kostela. rozměry: vlastní socha cca 0,5.0,5.2m materiál: kámen - pískovec