sloup se sochou Panny Marie

V prostoru malého náměstíčka pod kostelním vrchem v blízkosti tzv. malých schodů umístěn obklopen vzrostlými stromy sloup se sochou Madony. Výškově odstupňovaná architektura je umístěna na izlovaném základě, obklopeném balustrovou zídkou s nárožními hranolovými pilířky s deskovým krytím na koruně. Na přední straně je vnitřní prostor přístupný osazenými kovanými jednokřídlými vrátky. Spodní část soklu je členěna pravoúhlou patou ve vrcholu se splávkem, pokračující střední hranolovou částí na všech stranách s hlubšími vysokými nikami zakončenými konchami ve zbývající ploše s rytými sekanými lineárními rámy s ujmutými kouty. Ve vrcholu je ukončen profilovanou vyloženou korunní římsou. Na ni dosedá sloup na podstavci opakujícího trojdílné výškové členění na potici , kvádříkový dřík a profilovanou deskovou římsou. Jednotlivé strany jsou členěny lineárními sekanými rámy s ujmutými kouty. Na čelní straně je sekaný majuskulní nápis ve znění: “NOVUM ID CVrrente hoC”. V ploše dříku je pak ukotveno kované rameno s motivi závitnic akantových listů se zavěšenou lucernou. Na vrcholovou římsu dosedá vlastní sloup s paticí s trochylem, upevněný na svislé kovové armatury a čep k spodní části architektury soklu, hladkým dříke s entazí a modifikovanou kompozitní hlavicí nesoucí sochu Panny Marie s Ježíškem. Postava stojí na zeměkouli obtočenou hadem. Postava Madony v mírně podživotní velikosti podaná jako královna nebes s korunou a žezlem v pravé ruce a hvězdnou svatozáří. Je podána ve výrazném kontrapostu s vahou na levé noze s povoleným kolenem vysunuté pravé nohy. Horní polovina těla se v diagonále mírně zaklání nad pravý bok s pohledem orientovaným na Ježíška v náručí, který se poněkud vratce ve stoje předklání a opírá o hůl s latinským křížem ve vrcholu a pohledem upřeným na diváka. Výrazným dynamickým prvkem je bohatě zřasené roucho Panny Marie sepnuté páskem v pase s efektním překladem kolem na hrudi a v pase vodorovných diagonálách. Spodní část roucha je členěna řadou vertikálně řazených přerušovaných miskovitých záhybech s ostře vybíhajícími hranami. Zvláště efektně působí dynamicky vzedmutý cíp u kolena levé nohy. Zadní strana sochy je členěna plochými řídkými záhyby pláště, jehož spodní záhyby se skládají a konci mírně zvedají. rozměry: základna cca 3 . 3 m, výška cca 5 - 6 m materiál: kámen - pískovec, vápenec, kov