kazatelna

Kamenná venkovní kazatelna se nachází na hřbitově U Matky Boží jihovýchodně za presbytářem kostela při severozápadním nároží kaple sv. Rocha. Základnu kazatelny tvoří nízký polygonální sloup ukončený římsovou profilovanou hlavicí. Na ní je umístěno mohutné polygonální řečniště. Celou kazatelnu ukončuje profilovaná obrubou. Jednotlivé stěny jsou na nárožích členěny polosloupky s patkou a drobnými hlavicemi. Stěny jsou pak zdobeny reliéfy slepých gotických oken s různou kružbou. Čelní severozápadní stěna kazatelny je navíc doplněna nízkým reliéfem polofigury okřídleného býka s páskou. Nad stěnou s býkem a slepým oknem s kružbou je v profilované obrubě zobrazen nečitelný erb, který svojí zadní stranou pravděpodobně sloužil jako čtenářský pultík. Řečniště je přístupné otevřenou stěnou od jihovýchodu.