ohradní zeď s branou

OHRADNÍ ZEĎ ohraničuje původní rozlohu hřbitova (tak jak je zakreslen na mapě povinného císařského otisku stabilního katastru z roku 1843) spolu s jeho prvním rozšířením někdy ve 2. polovině 19. století. Je vyzděna z lomového kamene, z větší části hladce omítnuta a její koruna je kryta pískovcovými deskami se sklonem ke vnitřní straně. Na severní straně je zhruba uprostřed a na severozápadním nároží přerušena a spojena tak stará část hřbitova s jeho novou částí. Před hlavním portálem kostela, v jižním průčelí jeho věže, je ohradní zeď na své jižní straně prolomena branou. V západní rohu areálu kostela nahrazuje ohradní zeď památkově nechráněná budova fary čp. 158 s hospodářskou budovou. Omítaná BRÁNA má formu toskánské edikuly, do níž je vložen plným obloukem zaklenutý otvor s vpadlou archivoltou s hlavním klenákem nesenou profilovanými patečními římsami na bočnicích s vpadlými obdélnými zrcadly. Nad archivoltou se nacházejí vpadlé cvikly. Nad pilastry edikuly je její římsa doplněna na úseky architrávového kladí. Tato římsa se nad pilastry a nad výše uvedeným hlavním klenákem zalamuje. Edikula je završena nástavcem (s třemi vpadlými zrcadly - jedním velkým obdélným a po stranách malými úzkými trojúhelnými) a vrcholí segmentovým frontonem. Po stranách nástavce jsou na edikule osazeny pískovcové jehlany s vpadlými zrcadly po stranách a ukončené vrcholovou koulí. Před rokem 2004 fronton zdobila pískovcová piniová šiška. Po obou stranách edikuly se nachází jedno pole lizénového rámu s nikou zaklenutou konchou. Branou prochází pískovcové schodiště, které je v ní umístěnou mezipodestou rozděleno na dvě části - přední dolní o čtyřech stupních a zadní horní o deseti stupních. Dnes jsou v bráně osazena novodobá dvoukřídlá levá dovnitř otvíravá mřížová vrata - asi z konce 20. století. V nástavci býval nápis: “Kostel / sv. Tří Králů”, pod ním: “vystavěn / L. P. 1357” a: “obnoven / 1897 - 98”.