terasní zeď se schodištěm

Terasa a přístupové schodiště je k podélnému průčelí kostela připojeno logicky na východní straně, s přístupem od návsi. Terasní zdi umožnily srovnat jinak výrazně klesající terén vedle kostela a vytvořit plochu pro shromáždění lidí před vstupem. Opěrné zdi drží terasu při kostele z východní a částečně z jižní strany, dále fixují boky schodišť. Přístup od severu, mezi sakristií a hlavní linií terasní zdi, zajišťují dvě ramena s travnatou mezipodestou. Hlavní přístupové schodiště je osazené na osu vstupu, která je totožná s osou východní boční fasády lodi kostela. Je tříramenné, se dvěma dlážděnými podestami. Zdi, schodišťové stupně, dlažby i sloupky zábradlí schodišť a teras jsou zhotovené z pískovce, zábradlí ze dřevěných hranolků. Dvojramenné schodiště u sakristie má 7+10 stupňů. Trojramenné schodiště v ose vstupu má 11+13+11 stupňů, stupně jsou tvořené kamennými kvádry. Zdi jsou vystavěny z větších pravidelných kvádrů kladených v řadách a spojovaných maltou. Pilířky zábradlí jsou zhotovené vždy z jednoho bloku kamene, jsou lehce kónické, zakončené jsou mírně zaoblenými čely. Z boků jsou opatřeny drážkami resp. zámky ve tvaru L pro vsazení dřevěných madel.