fara

Fara čp. 1 je volně stojící zděná hladce omítnutá patrová částečně podsklepená budova postavená na obdélném půdorysu pod valbovou mansardovou střechou krytou pálenými bobrovkami na řídké laťování. Nad mansardovou střechu vystupují dvě komínová tělesa. Spodní část mansardové střechy (SV – JZ strana) prostupují dva vikýře typu volského oka. Původní dvojitá ven a dovnitř otvíravá čtyřkřídlá šestitabulková okna osazená v líci fasády v pásových šambránách (na hlavním průčelí vpadlých a doplněných jednoduše profilovanými podokenními římsami) byla postupně všechna nahrazena dvojitými dovnitř otvíravými čtyřkřídlými osmitabulkovými (čtyři horní tabulky nižší) okny osazenými ve špaletách v pásových šambránách, které jsou všechny vpadlé a opatřené podokenními římsami. Všechna průčelí mají kromě profilované korunní římsy pásovou římsu kordonovou, která byla dříve (před poslední opravou) jednoduše profilovaná, jinak jsou průčelí nečleněná. Jihozápadní hlavní vstupní průčelí je šestiosé, se vstupem ve 3. ose zleva v přízemí, který je ohraničen pískovcovým portálem. Stojiny portálu člení vystouplá vykrajovaná zrcadla. Portál zůstal nedokončen, byl pouze završen ve štuku provedenou segmentovou profilovanou archivoltou. Výplní jsou dvoukřídlé dovnitř otvíravé levé rámové dveře o osmi výplních (dvě spodní podstatně užší), nad nimi se nachází přímý dřevěný trámový překlad a nad ním malý nadsvětlík horizontálního tvaru. Jihovýchodní boční průčelí je čtyřosé. Severovýchodní dvorní průčelí má k severozápadnímu nároží přistavěnu hospodářskou budovu. Ze střední části průčelí vystupuje riralit pod pultovou střechou navazující na mansardovou střechu, ve kterém byl zřízen suchý záchod. Rizalit prostupuje v patře dvojice oken se společnou podokenní římsou a vpravo od ní je menší okno od záchodu. V přízemí se nachází segmentem zaklenutý otvor (výplní jsou dveře a menší okno). Vpravo od otvoru průčelí je opět menší okno od záchodu. Zbylou jihovýchodní část průčelí, zhruba poloviční velikosti, prostupuje při rizalitu v obou podlažích jedna okenní osa. Severozápadní boční průčelí má též pouze po okně v obou podlažích - v přízemí menším.