železárna Stará huť

Areál bývalé železárny se nachází v hlubokém, lesy sevřeném Josefovském údolí přibližně 3, 5 km od centra obce. Objekty se nacházejí na obou stranách Křtinského potoka. Severně od komunikace Adamov – Křtiny stojí směrem od západu tzv. areál slovanského hutnictví železa zahrnující experimentální železářské huti, vápenky a prostor na milíře, dominantní 10 metrů vysoký skelet dřevouhelné pece spojený vysutým mostkem s mohutnou tarasní zdí sloužící jako zavážecí rampa. Zeď vymezuje areál od severu, její součástí jsou na východním konci dvě pece na pálení vápna. Před vápennými pecemi stojí objekt bývalé modelárny, dnes muzea a administrativní budovy. Jižně od silnice stojí směrem od západu soubor bývalých dělnických domů tvořený dvěma obytnými budovami a hospodářskými přístavky a areál bývalého hostince Švýcárna.