výklenková kaple

Kaplička stojí na severním okraji osady Rájec. Stavba je drobná, obdélného půdorysu, celá včetně zastropení vyzděná z mírně opracovaných kamenných nestejně velkých kvádříků. Nahoře na klenutém zastropení je v ose průčelí osazen kamenný soklík, původně zřejmě ukončený křížkem, respektive dosud neznámým zdobným prvkem. S největší pravděpodobností byly soklíky pro výzdobu osazeny i na okrajích koruny. V průčelí je půlkruhově zaklenutý vstupní otvor, za ním velmi mělká prostora, rovněž půl kruhově zaklenutá. Průčelí i obě boční strany zdobí kamenná profilovaná korunní římsa, na kterou se v průčelí shora napojuje segmentová římsa nízkého štítu, kryjící zděné zastřešení obdobného profilu. Na římsách jsou dochovány zbytky barevných nátěrů. Zadní strana kapličky je plochá. Uvnitř kapličky je na zadní straně předstupující sokl, sloužící k ukládání drobné výzdoby. Kaple byla v minulosti omítaná. Původní krytinu se zatím nepodařilo určit. Vpředu jsou po levé straně vstupu dochovány dva závěsy, kaplička byla původně uzavřena kovovou nebo dřevěnou mřížkou.