socha sv. Jana Křtitele

Při vidlici cest z Velkého Ořechova do Pašovic a Dobrkovic umístěna socha sv. Jana Křtitele. Podstavec se sochou je umístěn ve středu obdélného pole kamenného izolovaného základu a obehnaného zídkou, tvořenou nárožními pylony a dřevěnými pažními trámy mezi nimi. Sokl je umístěn na dvoustupňové kamenné podestě. Podstavec vyniká vysokou modelační úrovní s výraznými bočními volutovými křídly. Ve spodní části je členěn přízemní zalamovanou soklovou částí ve vrcholu s oblounovou profilací. Boční volutová křídla jsou v plošné partii samotných volut zdobeny vegetabilním dekorem. Předstupující přední část dříku je doplněna plastickou kartuší s výrazným vrcholovým motivem mušle. V nápisovém poli je text ve znění: PRAE CVRSOR CHRISTIQUO NONSVRREXIT MAIOR ESTONOSTER DVX Na zadní straně bez dekorace je umístěn maiuskulní nápis ve znění: STATVA ZE SLIBU OTO PANA CARLA MIKULOWSKYHO TENKRATE ORZECHOW SKIHO PURCKRABI POSTA VENA ROKU 1744 Ve vrcholu je středová část soklu ukončena vyloženou profilovanou zalamovanou římsou, nad níž vyrůstá nástavec svými motivy obláčků a andílčích hlaviček představující obrazně nebeskou sféru. Ve vrcholu je umístěna socha sv. Jana Křtitele v životní velikosti a výrazného kontrapostu s vahou na levé noze a vysunutou pravou nohou, pokrčenou v koleni s mírným esovitým vytočením. Postava je oděna do oděvu s výraznou hmotou pláště, přehozeným přes pravé rameno s volně spadajícími závěsy. Na druhé straně je přehozen přes levé rameno, kryje levý bok a splývá volně k zemi. Zatím co pravice svisle vztyčena vzhůru přidržuje hůl se symbolem kříže ve vrcholu, levice je mírně pokrčena před tělem a přidržuje záhyb roucha. Nejvýraznější část tvoří hlava, akcentovaná výrazným zakloněním a pootočením k levému rameni s pohledem vzhůru. U pravé nohy světce je umístěn symbol ležícího beránka. rozměry: sokl cca 0,5 . 0,4 m, výška cca 3 m materiál: kámen - pískovec