kostel sv. Gotharda

Zděná omítaná orientovaná jednolodní stavba s polygonálně uzavřeným presbytářem , boční kaplí na jížní straně , patrovou sakristií, boční kruchtou a předsíní na severní straně lodi. Na severní straně dva vstupy, jeden se segmentovým záklenkem do podkruchtí, jemu odpovídá vstup na jižní straně, druhý hlavní pravoúhlý je rámován pískovcovým profilovaným rámem. Přímá nadpražní římsa nad vstupem nesená volutovými konzolami pokrytými akantem. V nadpraží na obdélné desce nápis: MAXMILIANVS/IOSEPHVS EXILLVSTRISSIMIS ET PIIS ARCHIDVCIBVS/AVSTRIAE ESTE/ ANTIQVI ORDINIS TEVTONICI MAGISTER SAPIENTIA AQVE VIRTVTE EXCELLENS / AEDES HAS SACRAS BENEVOLE AMPLIFICAVIT ET RENOVAVIT AERE SVONON EXIGVO//. Před západním průčelím vestavěným do svahu je úzká klenutá chodbička, nad níž je ze schodiště, stoupajícího po svahu vstup na kruchtu. Střechy valbové, západní polovina lodi má střechu o něco vyšší, na hřebeni je umístěn sanktusník s lucernou a cibulí. Nad západní částí lodi čtyřboká věž s okosenými nárožími, zastřešena zvoncovou střechou. Při nárožích pilastry a ve stěnách obdélná okna s půlkruhovými záklenky. Krytina původně břidlice, nyní bonský šindel. Věž pobita původně břidlicí, nyní bonským šindelem, její helmice a sanktusník jsou oplechovány. Fasády členěny lizénovými rámy, které jsou s pásovou rustikou, v polovině délky lodi opěrné rustikované pilíře. Část kůru je od lodi oddělena polopilířem, členěným rovněž pásovou rustikou.Okna převážně se segmentovými záklenky,část oken má kamenné podokenní římsy. Vstupní brána se segmentovým záklenkem rámována pilastry s kompozitními hlavicemi s andílčími postavičkami, nesoucími palmetu. Pilastry nesou kladí a trojúhelný štítový nástavec, krytý plechovou stříškou završenou křížkem. Do kostela se vstupuje od severu křížově klenutou předsíní, z níž do chrámové lodi vede lomený kamenný portál s profilovaným přetínaným ostěním, s profilem nad soklem pravoúhle zalomeným a po obvodu oblouku doprovázeným vejcovcem (vršek portálu překryt klenbou).