venkovská usedlost

V blízkosti kostela sv. Diviše umístěn při hlavní komunikaci areál původní venkovské usedlosti, dělený na obytný patrový dům a přiléhající dva hospodářské objekty, svírající trojstraně uzavřený dvůr. Vlastní obytný patrový dům je okapově orientovaný, jednotraktový s ústřední průchozí síní. Místnosti přízemí a patra jsou plochostropé. Dům si uchoval původní secesní fasádu, využívající kontrastu vedle sebe kladených povrchově hrubozrných ploch s hladce provedenými omítkami nárožních lizén, pravoúhlých šambrán kolem oken a ve vrcholu umístěným obloučkovým vlysem, suplující nadokenní římsy přízemí i patra. Dům je zastřešen sedlovou střechou se dvěma obdélnými větracími otvory a podlomením v severním štítě. Stejně tak je členěn jižní štít bez podlomení ve spodní části hrotitou nikou. Kolmo na osu domu přiléhá přízemní roubená kůlna na přibližně obdélném půdorysu se sedlovou střechou. Na protější straně dvůr uzavírá průjezdná stodola, kombinující rubenou a trámovou konstrukci. Objekt stodoly je zastřešenen sedlovou střechou se svisle bedněnými štíty. materiál: nepálená cihla, dřevo, pálená krytina na stodole, krytina domu a kůlny - betonová taška