kostel sv. Diviše

Ve středu obce na návsi obklopen hřbitoven stojí jednolodní orientovaná stavba kostela výrazně hmotově členěné. V přední části s vystupujícím tělesem hranolové věže. Po pravé straně věže je umístěna nízká stavba přístupu k věžnímu schodišti. Kostel je ukončen na východě připojeným trojbokým závěrem kněžiště a na severní straně s přiléhajícím obdélným objektem sakristie. Hlavní vstup do kostela je je osazen pískovcovým pravoúhlým portálem s vytaženými rohy a kapkami. V napraží je vyryt letopočet 1746. Va vrcholu je ostění doplněno návojovou vodorovnou římsou. Hladká fasáda tělesa věže je rozdělena horizontálně kordonou římsou, navazující na profilovanou korunní římsu hlavní lodi a kněžiště, a proražena na čelní straně dvěma okenními otvory a ve vrcholové části zvonice pak z přední a bočních stran většími okny se segmentovými záklenky. Ve vrcholu je završena helmicí s bání a makovicí, potažené plechovou krytinou. Na jižní fasádě je hlavní loď osvětlena trojicí oken se segmentovými záklenky a otevřena bočním vchodem s pískovcovým pravoúhlým ostěním s vytaženými rohy s kapkami. Severní fasáda je členěna obdobně s připojenou sakristií na obdélném půdoryse s jednou okenní osou. Presbytář je otevřen v zadní části oknem se segmentovým záklenkem. Vstupní prostor podvěží je zaklenut valenně s dotýkajícími se výsečemi. Obdobně je sklenut prostor hlavní lodi, kdy valená klenba dosedá klenebními patkami na přízední polopilíře s římsovými hlavicemi. V prostoru kněžiště se výseče valené klenby dotýkají a lunetově uzavírají. Zde dosedá na klenba na přízední pilastry. Prostora sakristie je zaklenuta plackou. Výrazným prostorotvorným momentem je podkruchtí, podklenuté širokým obloukem a na bocích pokračujících přízedními oratořemi nesenými toskánskými sloupy. Objekt kostela sv. Diviše je obklopen hřbitovním okrskem s ohradní zdí.