fara

Budova fary se nachází v těsné blízkosti kostela sv. Petra a Pavla, jihovýchodně od jeho presbytáře. Jedná se o volně stojící, nad obdélným půdorysem vystavěnou přízemní budovu s půdní vestavbou uplatňující se nad částí západního průčelí. Hlavní, k západní straně orienované průčelí farní budovy je členěno sedmi osami. Na střední ose je proražen vchod. Předloženo je mu šest schodů s podestou, bočnice schodišťového ramene jsou vyzděny. Do dřevěné zárubně jsou vsazena dřevěná, dvoukřídlá plná dveře. Po levé i pravé straně vchodu jsou vždy tři okenní osy, všechny s jedním typem oken. Obdélná dřevěná okna jsou dvoukřídlá, dvojitá, osazená v líci. Okenní plocha je dělena do šesti tabulek. První a druhá okenní osa zleva náleží místnosti rizalitově předstupující z obdélného půdorysu budovy. Boční severní a jižní stěna jsou shodně členěny třemi okenními osami. Pravidelně rozmístěné okenní osy v severní boční stěně mají obdélná, dřevěná, dvoukřídlá, dvojitá, v líci osazená okna, která se zcela shodují s okny hlavního průčelí. V jižní boční stěně se zcela stejné okno nachází pouze na okenní ose nejblížší jihozápadnímu nároží, na dvou zbylých okenních osách ve východní polovině této stěny jsou rovněž okna obdélná, dřevěná, dvoukřídlá, dvojitá v líci osazená, co do velikosti jsou však větší. Východní, do hospodářského dvora orientovaná stěna budovy je zhruba v severní třetině délky své stěny neomítnuta, pohledově se tak uplatňuje roubení. Tento úsek stěny je bez otvorů. Ve zbývající části stěny je zleva proražen obdélný vchod, jemuž jsou předloženy tři schůdky, a na třech okenních osách, v úseku mezi vchodem a zmíněnou neomítnutou roubenou částí stěny, tři okna. Všechna jsou obdélná, dřevěná. Okno, které je nejblíže vchodu s prosklenými jednokřídlými dveřmi z dřevotřísky, je menší, jednokřídlé, nečleněné, osazené v líci. Zbývající dvě dvoukřídlá, dvojitá, v líci osazená okna jsou zcela stejná jako dvojice oken v jižní boční stěně. Celou budovu obíhá mírně předsazený kamenný, maltou přetažený sokl, který se neuplatňuje pouze ve zmíněné roubené části. Nad hlavní západní průčelní stěnou je, v šířce odpovídající třem prostředním osám, tj. vchodu a dvojici oken prolomených souměrně podle jeho osy, vynesena omítnutá roubená stěna místnosti vestavěné do půdního prostoru budovy. Stěně, lícující s přízemím, je předsazen falešný nepřístupný balkónek s prkennou podlážkou a s dřevěnou balustrádou tvořenou zdobně prořezávanými sloupky. V jeho průčelní stěně jsou prolomena dvě menší čtvercová okna členěná do šesti tabulek, dvoukřídlá, osazená do dřevěné zárubně. Obě boční, střešní plášť pronikající stěny vestavby, jsou omítnuté, běz otvorů. Na třech prořezávaných pilířích, které jsou součástí balkónové balustrády, je vynesen prkenný bedněný štít sedlové střechy s námětky, která tuto vestavěnou místnost kryje. Hřeben této stříšky se napojuje na hřeben podélné podlomené mansardové střechy zastřešující faru. Mansardovou střechu tvoří dvě na sebe nasazené valbové střechy s námětky, krytinou je tvarovaný plech. Východní polovinou střešního pláště procházejí dva komíny.