pavilon

Pavilon čp. 6 je volně stojící zděná hladce omítnutá (tč. žlutě natřená) podsklepená patrová budova s obytným podkrovím postavená na členitém zhruba obdélném půdorysu pod mansardovou valbovou (nad rizality se štíty polovalbovou) střechou, krytou pálenými prejzami. Průčelí mají suterén (ve východním průčelí pouze sokl) vyzděn z režného kamenného kyklopského zdiva, jeho římsa, nároží, podokenní římsy a segmentové záklenky oken jsou vyzděny z cihel. V přízemí jsou šambrány záklenků oken bosovány, přičemž patky jim tvoří plochá římsa k níž dobíhá ze zdova pásová rustika a nad níž je omítka vodorovně vroubkována až pod hlavní fabionovou římsu, pouze na středním rizalitu pokračuje výše. Hladké šambrány oken patra napodobují kamenná ostění s dostran vystupujícími, do zdiva zaarmovanými kvádry. Lichoběžníkové štíty rizalitů (pod polovalbami) jsou nahoře lemovány fabionovou římsou, která postranách dosedá na patky tvořené částí hlavní římsy, zalamující se sem ze sousedního průčelí a ozdobené dole čtyřmi kapkami. Dveře a dvojitá okna většinou nová, vyrobená ne zcela přesně dle původních - ta byla ven a dovnitř otvíravá, dnešní se otvírají dovnitř. Západní parkové hlavní průčelí je patnáctiosé rozdělené třemi rizality na 3 + 3 +3 + 3 + 3 okenní osy. Okna v patře (mimo jižní rizalit) jsou nahoře zvýšena o čtvercová okna. Střední rizalit má u suterénu představěné pětiramenné schodiště s fontánkou v půlkruhem zaklenuté nice, které ústí v přízemí do středu tříosého portiku s toskánskými sloupy - postranní osy portiku jsou dnes zazděny a opatřeny segmentem zaklenutými okny. V patře jsou sdružená oklna z nichž prostřední je trojité - uprostřed s dveřmi na terasu portiku. Podkroví je do štítu rizalitu otevřeno čtyřmi okny, z nichž prostřední jsou blízko sebe. V horní části těchto oken je štít rozdělen vlysem s reliéfem běžící vlny, pod nímž končí vodorovné vroubkování a nad ním je hladká omítka. Nad postranními sdruženými okny patra jsou kartuše a nad zdí mezi okny podkroví heraldické štíty oboje se znamením šikmého břevna. Štít nahoře uzavírá hrázděná konstrukce se čtyřmi čtvercovými okénky od půdy. Severní rizalit má okna v přízemí zaklenuta půlkruhem a v jižní ose je má posunuty o 1/2 patra výše (osvětlují mezipodesty schodiště) a v suterénu je zde okno nahrazeno dvoukřídlými zasklenými dveřmi s půjkruhovým nadsvětníkem - kolem něho archivolta z vejcovce. Štít rizalitu s hladkou omítkou a s trojicí půlkruhem zaklenutých oken podkroví (střední je vyšší) je od ostatní plochy oddělen římsou s vlysem s reliéfem běžící vlny. Jižní rizalit má v přízemí čtyři půlkruhem zaklenutá okna, v suterénu dvě okna a v patře tříosou arkádu se stlačenými oblouky a prolamovaným zábradlím postranách. Štít jako u severního rizalitu. Úseky mezi rizality mají mansardu střechy prolomenu pultovými vikýři s obdélnými dvoukřídlými okny, v patře mají okna sdružená a v přízemí zaklenutá segmentem, zrovna tak v suterénu, kde v severním úseku je v jižní ose okno nahrazeno dvoukřídlými dveřmi a zbývající dvě okna jsou sdružená, segmentem zaklenutá, s omítaným ostěním a pod společným segmentovým cihelným záklenkem. Východní průčelí je dvacetiosé rozdělené třemi rizality na 4 + 5 + 3 + 5 + 3 okenní osy, dole u soklu má sklobetonem zastřešené anglické dvorky. Střední rizalit je dvoupatrový (okna osvětlují mezipodesty schodiště), tříosý a jeho fasáda se liší od ostatních průčelí. Dole má postranách obdélného okna (dnes zamřížovaného) dvoje dvoukřídlé zasklené dveře (vedou na mezipodestu mezi přízemím a suterénem), nad nimi jsou půlkruhem zaklenutá okna mezi nimiž ústí do budovy (na mezipodestu mezi přízemím a patrem) krytá chodba z nyní již zboženého pavilonu čp. 46. Nad tím je plochá kordonová římsa k níž dobíhá ze zdola hladká omítka a nad ní je až k hlavní římse vodorovně vroubkovaná. Nad krytou chodbou je vroubkování přerušeno hladkým štukovým obdélníkem se secesním letopočtem: “1905”. Ve zbývající horní části jsou tři obdélná půlkruhem zaklenutá okna z nichž střední je větší (od mezipodesty mezi patrem a podkrovím), záklenky mají bosovanou šambránu, která spočívá v místě patek na ploché římse. Severní rizalit je tříosý, přízemí má tři půlkruhem zaklenutá obdélná okna z nichž střední je větší, v patře jsou (mimo osy) dvě větší obdélná okna, vlevo doplněná pravoúhlým otvorem lodžie. V mansardě je později zřízený velký obdélný pultový plechem krytý vikýř s trojdílným oknem. Jižní rizalit je čtyřosý - 2 + 2 osy, okna v přízemí půlkruhem zakletutá, v mansardě vikýř jako u severního rizalitu. Úseky mezi rizality jsou pětiosá, tři osy mají v obou podlažích velká okna zaklenutá stlačeným obloukem, v přízemí mají bosovaný záklenek nahrazen úzkou šambránou a v patře je tato kolem celého okna. Při středním rizalitu mají po úzké pravoúhle odsazené dvouosé vystupující části s obdélnými okny v půlkruhem zaklenutých vpadlinách, na výšku jsou rozděleny kordonovou římsou, v přízemí mají pásovou bosáž a patra jsou vodorovně vroubkována. V mansardě jsou pultové vikýře s obdélnými okny a nad dvouosou částí na severní straně středního rizalitu je nízká nástavba sanitárního zařízení s třemi čtvercovými okénky. V jižním úseku zabírá jednu jeho osu při jižním rizalitu nově přistavěná výtahová šachta s dvoukřídlými dveřmi dole, čnící vysoko až nad hřeben střechy. Severní průčelí je čtyřosé, ve středu má mělký dvouosý rizalit se štítem s termálním oknem, pod kapkami patek jeho římsy jsou heraldické štíty se znamením šikmého břevna. Okna patra jsou nahoře zvýšena o čtvercová okna, v přízemí půlkruhem zaklenutá a v postranních osách obou podlaží jsou okna slepá. Jižní průčelí je čtyřosé, ve středu má mělký dvouosý rizalit s tříbokou vystupující lodžií s půlkruky zaklenutými arkádami v přízemí a s terasou nad ní v patře, oboje se zděným prolamovaným zábradlím. Rizalit měl původně lichoběžníkový štít (asi s termálním oknem jako v severním průčelí) po němž zbyly římsové patky s heraldickými štíty se znamením šikmého břevna pod nimi. Dnes je štít nahrazen velkým obdélným pultovým vikýřem c dvěmi trojdílnými okny. Okna patra jsou nahoře zvýšena o čtvercová okna, z nich je v rizalitu to východní nahrazeno zasklenými dveřmi na terasu, to ve 4. ose je slepé a to úplně vlevo je nahrazeno vysokým segmentem zaklenutým oknem v zazděné arkádě (vlastně boku lodžie v patře jižního rizalitu západního průčelí) a je posunuto z osy více ke kraji - tj. doleva. V přízemí jsou postranách lodžie vysokým segmentem zaklenutá okna a na lodžii vedou půlkruhem zaklenuté dveře.