krucifix

Krucifix se skládá z mohutného soklu a na něm osazeného mladšího litinového kříže s korpusem Krista. Hranolový sokl je čtvercového půdorysu, s největší pravděpodobností pískovcový, dnes opatřený několika vápennými nátěry. Patka soklu je masivní, nahoře jednoduše profilovanou. Na ní nasedá zúžený dřík zakončený profilovanou římsou s oblounem, nahoře se zužující. Nástavec soklu je čtvercového půdorysu, má tři stupně postupně, které se směrem vzhůru zužují. Patka podstavce je jednoduše profilovaná, Následuje výžlabek (konkávní projmutí) zakončený profilovanou římsou směrem vzhůru se zužující, na nějž navazuje další konkávně projmutý výžlabek zakončený subtilní oblounovou římsou. Do nástavce je začepován latinský jetelový kříž z litiny, který je na koncích a na křížení ramen ozdoben asi bronzem zlacenými rozetami. Zhruba ve středu horního ramene je stejně zlacený jakoby vlající papír s nápisem: “INRI”. Korpus Krista je též bronzem zlacený. Kříž je zezadu podpírán vzpěrou ukotvenou do soklu.