krucifix

Pohledově vpravo od hlavního vchodu před průčelím kostela stojí kamenný kříž. Výškově odstupňovaná architektura kříže je usazena na izolovaný zděný základ čtvercového půdorysu. Soklová část je členěna přízemní čtvercovou patou se sekanými zrcadly na všech stranách zvlněného okraje a profilem terčů ve tvaru květů vždy po jednom v poli. Horní profilem se zubořezem přechází ve středovou část s obdobně sekanými zrsadly obdélného tvaru. Na čelní straně je plasticky proveden mělký reliéf Bolestné Panny Marie v celé figuře přísně unface. Boční zrcadla vyplňuje reliéf úponku vinné révy a pohledově vpravo pak mučících nástrojů. Na zadní straně je v minuskule proveden sekaný nápis ve znění: “ Z nákladu obce a dorozumění sousedu /SIC!/ a Jana Čechmana představeného obci Kanovice L.P. 1870Tento kříž dělal Štěpán MINAŘÍK ZE SEHRADIC”. Ve vrcholu je sokl zakončen profilovanou vyloženou deskovou římsou na níž dosedá pylon s paticí s motivem torjúhelných štítků vpadlých mělkých polí a terči v podobě květů. Na třech stranách je členěn obdélnými zrcadly obdobné bordury s motivy třiceti stříbrných a kalichu na čelní straně a symboly mučících nástrojů na bocích. Ve vrcholu zakončeném deskovou římsou je upevněno vlastní těleso kříže rovného zakočení ramen s korpusem Krista. Mírně prověšené tělo pokrčených nohou a klasickým náklonem hlavy k pravému rameni je výrazně disproporční. Akcentovány jsou výrazně pohledové partie hlavy a skladeb bederní roušky, upevněné v uzel na pravém boku s hmotou závěsu. rozměry: sokl cca 0,6 . 0,6 m , výška cca 3,5 - 4 m materiál: kámen - pískovec