ohradní zeď s branami

Ohradní zeď obíhá kolem bývalého hřbitova. Zhruba ve středu jihozápadního úseku je prolomena jihozápadní branou a ve východním úseku dvěma branami, na straně jižní branou jihovýchodní a na straně severní branou východní. Ve středu jižního úseku je zeď přerušena kaplí na kruhovém půdorysu. Vlastní ohradní zeď je vyzděna z lomového kamene, hrubě omítnuta a korunu má dnes krytou pálenými bobrovkami se spádem k vnějšímu líci zdi. Do opravy v polovině 80. let 20. století byla koruna kryta na plocho položenými cihlami. Severozápadně od jihozápadní brány a západně od kaple je zeď zesílena opěráky vyzděnými z pískovcových kvádrů. Jihozápadní brána je prolomena ve zvýšené a hladce omítnuté části zdi, kryté pískovcovými deskami s mírným spádem k vnitřnímu líci. Tvoří ji půlkruhem zaklenutý pískovcový portál s širokými mírně na koso osazenými stojkami se zrcadly vyplněnými rolverkovým ornamentem. Na patečních profilovaných římsách je osazena archivolta jejíž profilace je obohacena vejcovcem a zubořezem. Ve vrcholu archivolty kruhová rolverková kartuš s aliančním erbem Bedřicha ze Salhausenu (+13. IV. 1619) a jeho ženy Alžběty z Bocku (*25. IX. 1579, sňatek kol. 1594, + po 1629). Po stranách portálu jsou osazeny dvě velké pískovcové rosety a nad ním bohatě profilovaná římsa, jejíž horní plocha je těsně pod výše uvedenými krycími deskami zvýšené části zdi. Na této římse je osazen pískovcový nástavec tvořený toskánskou edikulou s trojúhelným frontonem s reliéfem andělské hlavy a kanelovanými pilastry, v níž je osazen reliéf zobrazující “Sen sv. Jakuba”. Po stranách edikuly jsou volutová křídla a na vrcholu frontonu latinský jetelový kříž. Jihovýchodní brána je prolomena též ve zvýšené a hladce omítnuté části zdi, kryté pískovcovými deskami s mírným spádem k vnitřnímu líci. Tvoří ji půlkruhem zaklenutý pískovcový portál s širokými mírně na koso osazenými stojkami se zrcadly vyplněnými rolverkovým ornamentem. Na patečních profilovaných římsách je osazena archivolta, jejíž profilace je obohacena zubořezem vejcovcem a miniaturní diamantovou bosáží. Ve vrcholu archivolty je kruhová rolverková kartuš s aliančním erbem Bedřicha ze Salhausenu (+13. IV. 1619) a jeho ženy Alžběty z Bocku (*25. IX. 1579, sňatek kol. 1594, + po 1629). Celý tento portál je vsazen do pískovcové edikuly s přímou římsou místo frontonu a s neadekvátně subtilními kanelovanými pilastry se sokly s diamantovými bosami na čelních stranách dříků. Východní brána je prolomena opět ve zvýšené a hladce omítnuté části zdi, kryté pískovcovými deskami, tentokrát s mírným spádem k vnějšímu líci. Brána je bez portálu, má pouze segmentem zaklenutý otvor, dnes uzavřený plotem z latí.