stodola

Stodola je mohutná přízemní nepodsklepená celohrázděná stavba, Je průjezdná, s dvoukřídlými vysokými vraty. Součástí stodoly je venkovní žentour umístěný před jižním štítem. Trámy hrázdění jsou přiznané (jedná se prostou ortogonální skladbu s šikmými vzpěrami, výplň je omítnuta režnou hliněnou omítkou). Střecha je sedlová, krytá dřevěným štípaným šindelem dvojitě kladeným na husté laťování. Konstrukce krovu je tvořena osovou vaznicí nesenou pěticí plných vazeb, pátá vazba při jižním štítu je dodatečná. Je zřejmé, že stodola původně končila v místě čtvrté plné vazby, dnešní přístodůlek při jižním štítu vznikl později. Sloupky plných vazeb jsou čepované do vazných (stropních) trámů uložených na roubené obvodové stěny. Krokve jsou čepovány do zhlaví vazných trámů, v plných vazbách jsou ve vrcholu střechy opřeny do středových sloupků. V každé vazbě je osazen hambalek, rybinou plátovaný do krokví. V podélném směru je krov zavětrován pásky a horními vzpěrami plátovanými do středových sloupků a osové vaznice. Na východní straně je stodola rozšířena a je zde krytá pultovou střechou, jejíž krokve jsou u hřebene opřeny o krokve hlavní sedlové střechy a v polovině rozpětí podepřeny krátkými vzpěrami. Na západní straně jsou na krokve lípnuty krátké námětky nepřesahující zhlaví vazných trámů. V obou štítových plných vazbách jsou osazeny spodní paždíky, ke kterým jsou přibíjena prkna dřevěných štítů. Krov je oboustranně ukončen dřevěnými bedněnými štíty vyskládánými ze svisle kladených prken. Spáry mezi jednotlivými prkny jsou z vnější strany kryté dřevěnými lištami. U jižního štítu jsou vloženy dvoje nad sebou umístěné manipulační svlakové dveře, pobité stejně jako štít svisle kladenými prkny se spárami krytými dřevěnými lištami. Závěsy jsou osazeny z vnější strany, jsou kované přímé s jednoduchým zdobením na koncích. Oba štíty jsou ve spodní části ukončeny okapovým prknem uloženým na dřevěné konzolky. Střecha přesahující cca 20 cm dřevěné štíty je ukončena jednoduchým závětrným prknem.