dům

Dům č. p. 74 je patrový samostatně stojící zděný klasicistní objekt na obdélném půdorysu, zastřešený sedlovou střechou, krytou režnou pálenou taškou bobrovkou v korunové skladbě. Sokl je omítaný, šedý, mezipatrová i korunní římsa jsou profilované, stejně tak římsa lemující štíty. Nároží domu jsou zvýrazněna lizénami, pod okenními otvory s pásovými šambránami s oběžnou lištou jsou horizontálně orientované obdélné parapetní výplně. Fasáda objektu je v hladké štukové omítce, plochy jsou světle zelené, architektonické prvky v lomené bílé barvě. Hlavní severozápadní štítové průčelí, které směřuje do prostoru návsi, je pravidelně trojosé. Všechny osy jsou na výšku obdélné, okenní, jen mezi osami v přízemí je vstup do objektu s dřevěnou dvoukřídlou výplní. Boční průčelí jsou dělena rastrem dvanácti pravidelných okenních os. Okenní výplně jsou osazeny v líci, jsou ven a dovnitř otevíravé, členěné na čtyři křídla do tvaru latinského kříže. Dolní křídla jsou vodorovně půlena příčlí. Všechny výplně jsou sytě zelené. Před vstupem do objektu je travnatý porost, směrem na sever je zádlažba z lomového čediče v prodyšném štěrkopískovém, respektive hliněném loži. V této zádlažbě, konkrétně na hraně odtokového žlabu, je nad úroveň okolního terénu vysazen betonový blok s litinovým poklopem vodovodní šachty. Vzhledem k výši bloku není umožněn přímý odvod vody do nedalekého kanálu, kameny i jejich lože se splavuje na silnici a žlab tak není funkční.