stodola

Stodola stojí na obdélném půdorysu, krytá je sedlovou střechou s krytinou z režných pálených dvojitě kladených bobrovek. Směrem do dvora je střešní rovina doplněna o čtyři úzké větrací pásové vikýře. Dvorní průčelí je děleno průběžnou kordonovou římsou oddělující spodní část se čtyřmi segmentovými oblouky. První dva zleva jsou zaslepené, třetí je vyplněn dvoukřídlými dřevěnými vraty, čtvrtý je částečně zaslepen s probouraným pravoúhlým vstupním otvorem s dřevěnými jednokřídlými dveřmi. Nad profilovanou kordonovou římsou jsou osově s pilíři přízemních oblouků umístěny v lizénových rámech otvory, po stranách jednotlivě, v ostatních polích sdružené v rytmu 1-2-2-3-1. Otvory jsou pravoúhlé se stlačeným záklenkem, výplň tvoří dřevěné žaluzie. Zadní okapní strana je členěním řešena stejnou rytmikou jako dvorní. V dolní části je analogicky šest zaslepených oblouků, v horní jsou v lizénových rámech průduchové otvory stejného rytmu jako protější okna. Jižní štítová strana stodoly má převýšenou soklovou část s půlkruhovým vjezdem uprostřed a dvěma polozaslepenými okny po stranách. V druhém a třetím nadzemním patře je stěna tříosá, v dalších dvou patrech (již v oblasti střechy) se rytmika oken mění na tři a dvě osy. Výplně jsou odlišné. Ve druhém nadzemním patře jsou v líci osazené na výšku obdélné, ven otevíravé (levá výplň chybí). Ve třetím nadzemním patře jsou rozměrově menší, v líci osazené a ven otevíravé. Otvory v podkrovní oblasti jsou na výšku obdélné vyplněné dřevěnou žaluziovou výplní osazenou v líci fasády. Severní štítové průčelí je umístěno ve svahu, proto je vstup do stodoly v úrovni jejího druhého nadzemního podlaží. Vstup je uprostřed v pravoúhlém na výšku obdélném otvoru, po stranách jsou dvě zaslepená čtvercová okna. Nad nimi již v podkrovní části stodoly je ve dvou úrovních pět na výšku obdélných průduchových otvorů (3 a 2) v rozměrech analogických s okny na opačné straně stavby. Průduchy jsou provedeny diagonálně umístěnými otvory, vytvořenými vynecháním cihly při zazdívce. Fasáda stodoly je žlutá, soklová část jižní štítové stěny je smetanově bílá – analogicky s fasádní úpravou spojovacího krčku s obytným domem čp. 74.