fara

Fara čp. 39 je volně stojící patrová částečně podsklepená stavba. Budova je zděná hladce omítnutá postavená na obdélném půdorysu s polovalbovou střechou dvojitě krytou pálenými bobrovkami na řídké laťování. Průčelí jsou vodorovně členěna (krom korunní římsy na podélných průčelích, kde na hlavním jihozápadním je profilovaná a na dvorním severovýchodním fabionová) kordonovou římsou (v podstatě pásovou, avšak na horní i dolní hraně doplněnou drobnou profilací) a soklem vyzděným z hrubě opracovaných pískovcových kvádrů. Okna má fara většinou dvojitá ven a dovnitř otvíravá čtyřkřídlá šestitabulková osazená v líci fasády, s pásovými šambránami. Jihozápadní hlavní vstupní podélné průčelí obrácené do zahrady je pětiosé. Ve 3. střední ose má v přízemí původní dvoukřídlé dovnitř otvíravé levé rámové dveře o čtyřech výplních s původním kováním a se čtyřtabulkovým nadsvětlíkem osazené spolu s ním v pískovcovém ostění zakončeném stlačeným obloukem a ozdobeném čtyřmi vystouplými zrcadly a hlavním klenákem. Jihovýchodní boční štítové průčelí je dvouosé. Okno ve 2. ose v přízemí je v dolní části zaslepeno a v horní je do špalety osazeno pouze jednoduché dvoukřídlé čtyřtabulkové okénko. V horní části neodděleného štítu jsou k sobě přivrácená dvě volská oka. Severozápadní boční štítové průčelí je též dvouosé a v horní části neodděleného štítu jsou k sobě přivrácená dvě volská oka. Severovýchodní zadní dvorní podélné průčelí je šestiosé a není rozdělené kordonovou římsou. V 1. ose v přízemí jsou zazděné dveře, patro je bez otvoru. Ve 2. ose je přístavek pod plechovou pultovou stříškou, v patře i v přízemí má po okénku a v severozápadním boku dveře. Ve 3. ose v patře je okno v dolní části zaslepené, ve zbytku čtyřtabulkové okno, v přízemí dvě šířková okna nad sebou. Ve 4. ose v patře okno v horní části zaslepené, ve zbytku šestitabulkové okno, v přízemí dveře a nad nimi šířkové okno. V 5. ose v patře okno jak výše popsáno, ale osazené ve štukové šambráně, v přízemí okno ve špaletě, čtyřkřídlé desetitabulkové jednoduché dovnitř otvíravé. V 6. ose je okno v patře, ale se štukovou šambránou. Fara je přístupná z cesty schodištěm, které vede před hlavní jihozápadní průčelí fary z jihovýchodní strany.