Čechův kříž

Kamenný kříž zvaný "Čechův" se nachází pod třemi vzrostlými kaštany na křižovatce polních cest SV směrem od Vicmanova, orientovaný čelem k JV. Kříž je dnes z velké části schován pod větvemi kaštanů, které mají spolu s materiálem díla na svědomí jeho torzální stav. Kmen jednoho z kaštanů dorostl až k zadní stěně kříže a svou hmotností ho vyvrací z rovnováhy - hrozí zřícení kříže. - materiálem celého díla je kámen - jemnozrnný pískovec - výška celého díla je cca 4,5 m. - výška krucifixu je cca 1,5 m - na reliéfech světců dochované fragmenty někdejší polychromie - na podstavci bývaly kdysi ryté nápisy Základnu kompozice tvoří pilířový podstavec (tradičně členěný na patku, štíhlý - v dolní části stlačenými volutami rozšířený hranolový dřík a římsovou hlavici, na čelní straně vyklenutou s mušlí), který spočívá na dvoustupňové podnoži obdélného půdorysu. Stěny dříku jsou zdobeny postavami světců, provedenými v nízkém reliéfu. Na čelní straně je to sv. Josef s Ježíškem, na JZ straně sv. Františka Římská, na SV straně sv. Dorota. Samotný kamenný masivní kříž s korpusem Krista se ikonograficky nevymyká z ostatní sochařské produkce v dané oblasti. Po stranách kříže kdysi klečely dvě postavy andílků, které jsou dnes ztracené či zničené.