kostel sv. Barbory

Celková situace Kostel je orientovaný jednolodní, na půdoryse obdélníka s delší osou orientovanou ve směru východ-západ a s odsazeným polygonálním presbytářem na východě. K jižní straně presbytáře přiléhá téměř čtvercová sakristie, k západní straně lodě pak mírně obdélná hranolová věž. Průčelí Hlavní (západní) průčelí je tříplánové. Přízemím předního plánu, západním průčelím západní věže, prostupuje obdélný dveřní otvor s profilovaným kamenným ostěním s ušima, který vrcholí cihlovým trojúhelným štítem neseným po stranách portálu konzolkami. Na vrchol štítu téměř bezprostředně navazuje obdélný okenní otvor prvního patra s půlkruhovým záklenkem a rozevřenými špaletami. Třetí patro věže pak prolomil obdélný okenní otvor s plným obloukem v záklenku a rozevřenými špaletami. Průčelí věže je uvozeno prostým soklem a horizontálně členěno pouze jednoduchou kordónovou římsou mezi prvním a druhým patrem, průčelí pak vrcholí profilovanou, římsou korunní. Prostředním plánem, západním průčelím lodě, neprostupuje žádný otvor. Průčelí s prostým soklem vrcholí profilovanou korunní římsou šikmých stran trojúhelného západního štítu bývalé sedlové střechy lodi. Zadním plánem, západním průčelím jižní sakristie, neprostupuje žádný otvor. Pravé (jižní) průčelí je čtyřplánové. V ose prvního plánu, jižního průčelí sakristie, je prolomen obdélný okenní otvor s hrotitým záklenkem, jehož oboustranně rozevřené špalety pískovcového ostění jsou na každé straně ukončeny odsazeným výžlabkem. Ostění postrádá polodrážku pro zasklení. Druhý plán, jižní průčelí lodě, je prolomily tři osy. Postranní osy představují obdélné okenní otvory s půlkruhovými záklenky a plochými pásovými šambránami. Prostřední osu pak tvoří zazděný obdélný dveřní otvor, jehož pískovcové ostění s ušima obíhá páska. Průčelí je na jižní straně jihozápadního nároží opatřeno kvádrovou bosáží imitující nárožní armaturu. Průčelí bez soklu vrcholilo dnes nedochovanou korunní římsou s obloučkovým vlisem v podřímsí. Takto jsou koncipována i zbylá průčelí s výjimkou věže. Třetí plán představuje jižní průčelí presbytáře, které je na východ od sakristie vertikálně členěno dvěmi osami jednou odstupněných opěrných pilířů střídajících se s dvěmi osami okenních otvorů. Obdélné okenní otvory s málo vypjatými hrotitými oblouky v záklencích mají dovnitř i ven rozevřené špalety. Odstupnění opěráků kryje římsa profilovaná zespodu výžlabkem, na který navazuje šikmina. Opěráky jsou ukončeny pultovou stříškou. Jihovýchodní opěrák je opatřen kvádrovou bosáží. Čtvrtý plán, jižní průčelí západní věže, je koncipován shodně s prvním plánem hlavního průčelí, pouze v přízemí a patře není prolomen žádným otvorem. Levé (severní) průčelí je tříplánové. Přední plán, severní průčelí lodě, je shodné s druhým plánem jižního průčelí, pouze namísto portálu v prostřední ose je patrna pouze nepravidelná zazdívka dveřního otvoru a obě nároží nesou kvádrovou bosáž. Prostřední plán, severní průčelí presbytáře, je vertikálně rozčleněno třemi osami jednou odstupněných opěrných pilířů na tři pole. Pouze třetí pole od západu bylo prolomeno obdélným okenním otvorem s málo vypjatým hrotitým obloukem v záklenku s dovnitř i ven rozevřenými špaletami. Opěráky jsou shodné s opěráky jižního průčelí presbytáře. Zadní plán, severní průčelí západní věže, je shodný s čtvrtým plánem jižního průčelí. Zadní (východní) průčelí je tříplánové. Přední plán, východní průčelí presbytáře, je vertikálně rozčleněno třemi osami jednou odstupněných opěrných pilířů na tři pole. Postraní polejsou prolomeny výše uvedenými okenními otvory, pole prostřední bylo prolomeno shodným okenním otvorem ovšem se značně zvýšeným parapetem. Otvor je v současné době zazděn. Prostředním plánem, východním průčelím jižní sakristie, prostupuje obdélný dveřní otvor s půlkruhovým záklenkem. Zadní plán, východní průčelí lodě, se projevuje pouze na sever od presbytáře a není prolomen žádným otvorem. Dispozice Obdélná plochostropá loď je od jihu a severu osvětlována dvojící obdélných okenních otvorů s půlkruhovými záklenky a s dovnitř rozevřenými špaletami se segmentovými záklenky. Přibližně v ose obou stran byly prolomeny obdélné dveřní otvory s dovnitř rozevřenými špaletami se segmentovými záklenky. Na východě je loď spojena s presbytářem vítězným obloukem. Presbytář se do lodi otvírá široce rozevřeným hrotitým vítězným obloukem s oboustranným okosením. Presbytář zaklenulo jedno obdélné pole křížové klenby oddělené meziklenebním žebrem od paprsčitého sklenutí závěru. Klenba je mírně stoupající s hrotitými čelními oblouky. Klínová žebra s vyžlabenými boky dosedají v závěru a na rozhraní klenebních polí na půlválcové přípory s polygonálními hlavicemi a při vítězném oblouku na prolamované kružbové konzolky. Křížení žeber ve vrcholech klenby mají svorníky. Prostor je osvětlován třemi obdélnými okenními otvory s mírně hrotitými záklenky s ven a dovnitř rozevřenými špaletami, které byly prolomeny do trojbokého závěru. Prostřední okenní otvor v ose presbytáře má od předešlích značně zvýšený parapet a je opatřen zazdívkou. V ose severovýchodního pole závěru je patrná obdélná nika s kompletně odsekanou profilací po sanktuáriu. V ose prvního jižního pole od západu byl prolomen obdélný dveřní otvor se segmentovým záklenkem do sakristie, jehož pískovcové ostění nese na straně do presbytáře jednoduše okosenou hranu, která nízko nad podlahou vyrůstá z trojúhelného náběžného štítku s vodorovnou hranou směřující do líce a šikmou hranou rostoucí směrem do špalety. Obdélnou sakristii po jižní straně presbyteria byla zaklenuta jedním polem křížové žebrové klenby se svorníkem ve vrcholu. Klínová dvojvyžlabená žebra dosedají v koutech na prolamované kružbové konzolky, z nichž severo a jihovýchodní jsou značně poničené. Sakristie je od jihu osvětlována jedním obdélným okenním otvorem s hrotitým záklenkem, jehož oboustranně rozevřené špalety pískovcového ostění jsou na každé straně při vlastním okenním otvoru ukončeny odsazeným výžlabkem. Z exteriéru je sakristie od východu přístupná obdélným dveřním otvorem s půlkruhovým záklenkem. Přízemí mírně obdélné západní věže je z exteriéru přístupné obdélným dveřním otvorem s profilovaným kamenným ostěním s ušima na vnějším líci, jehož rozevřené špalety se segmentovým záklenkem směřují do interiéru věže. Přízemí je s lodí kostela spojeno pomocí obdélného dveřního otvoru s přímými špaletami a segmentovým záklenkem. Patro věže osvětluje od západu obdélný okenní otvor s půlkruhovým záklenkem, který byl umístěn do okenní niky s dovnitř rozevřenými špaletami se segmentovým záklenkem. Východní zdivo prolomil obdélný dveřní otvor s přímým překladem, jehož rozevřené špalety se segmentovým záklenkem směřují do lodi. Práh otvoru se schodišťovými stupni je směrem do lodi klesající a vyúsťoval na bývalé dnes nedochované západní tribuně. Druhé patro věže bylo na východě a západě prolomeno po jednom obdélném okenním otvoru s půlkruhovým záklenkem a přímými špaletami. Pouze v tomto patře se dochovala konstrukce stropu na které spočívá vzpěradlová konstrukce zvonové stolice.