rovinné neopevněné sídliště

Na základě archeologického výzkumu Severočeského muzea v roce 1971 byla ve Svijanech identifikována lokalita osídlená v raném středověku, jejíž součástí byl i výrobní areál s pecemi na výrobu dehtu. Objekty dehtářských pecí v podobě jam jsou nejjednodušším typem tohoto specifického výrobního zařízení. Dehtářské jámy v horních partiích oválného půdorysu se ke svému dnu trychtýřovitě zužují a jejich vnitřní plášť nese stopy přepálení. Ve výplni byly nalezeny zbytky dřevěného popela a zuhelnatělých dřev dubu. Unikátní výrobní areál, který lze díky nevelkému souboru keramických nálezů časově zařadit do mladší doby hradištní je významným dokladem dlouhodobého a kontinuálního osídlení jizerského pravobřeží a je nepostradatelným dokladem výskytu tohoto druhu výrobního zařízení v severních Čechách. Vlastníci: p.p.č. 190/2: Blanka Jebavá, Milan Jebavý, Svijanský Újezd 26 463 45 p.p.č. 190/4: Pozemkový fond ČR, Husinecká 1024/11a, Praha-Žižkov 130 00 p.p.č. 190/5: Agro Rubín a. s., Svijanský Újezd 55 463 45