kašna

Ve zhruba dvou třetinách délky mírně lichoběžného náměstí se ve středu plochy mezi vzrostlou stromovou zelení nachází klasicizující kamenná kašna. Bazén kruhového půdorysu stojí uprostřed zvýšené čtvercové plinty s kamennými obrubněmi, plocha plinty je přístupná z každé strany jednostupňovým schodištěm, nároží plinty zvýrazňují kamenné hranolové pilířky s geometrizujícími hlavicemi. Na obvodu plintu původně litinové zábradlí. Bazén má konvex -konkávně tvarovanou hmotu pláště s vysazenou zaoblenou okrajovou obrubou. Z prostředku bazénu vyrůstá kónicky se mírně zužující hranolový sokl, s pláštěm členěným reliéfními půlobloučky a vpadlými rámcovými poli, zakončený profilovanou římsou, vynášející horní uzavřenou nádržku kašny. Ta má podobu mísy podpírané nohou kruhového půdorysu, zakončená je předsazenou římsou. Symetricky ze všech čtyř stran zaoblené střední části pláště mísového rezervoáru vybíhají 4 plasticky ztvárněné animální - zřejmě lví - chrličové hlavy. Z pootevřených zvířecích mord jsou vysunuty železné trubičky, z nichž vytéká voda do spodního bazénu. Vrchol kašnového tělesa tvoří kamenná klasicizující alegorická plastika vztahující se k vodnímu životadárnému živlu - sochařský poloakt mladé divky stojící v kontrapostu. Při pravém boku si přidržuje malou rybku. Oděná ve zřasený plášť kryjící bedra a nohy, u nohou se o naznačený kmínek obtočený listovím opírá štítová kartuš s reliéfem dvouocasého lva s korunkou a vzadu další kartuš s pruhem (městský znak a erb Zárubů z Hustířan). Skulptura stojí na dvoustupňovém soklu. Vrcholová plastická skupina je mladší než vlastní kašna, snad až z 20. let 20. století.