fara

Dvoupodlažní, částečně podsklepená budova děkanství se nachází v centru města, v těsné blízkosti farního kostela sv. Jiří. Je situována v jihozápadním koutě farního dvora u náměstí, naproti hlavnímu průčelí kostela. Je ustoupena z fronty náměstí i z uliční fronty kolmo z náměstí vybíhající ulice, od nichž je oddělena prostranstvím dvora a vysokou zděnou ohradní zdí. Na jižní straně je položena, v příkře se svažujícím terénu, farní zahrada. K severozápadnímu nároží děkanství se váže nárožím sousední budova. Půdorysně obdélná budova děkanství stojí nad staršími sklepy. Hlavní severní průčelí, orientované do dvora, má v přízemí i patře sedm symetricky rozvržených os. Na střední, čtvrté ose, je v přízemí situován hlavní vchod. Obdélný, půlkruhově zaklenutý otvor vstupu je vymezen kamenným portálem s patkami a klenákem. Nad záklenkem je vloženo štukové zrcadlo vynášející segmentový okřídlený fronton. Na zbývajících osách je v přízemí prolomen obdélný okenní otvor rámovaný kamennou lištovou šambránou. Okna jsou zdvojená, vnější osazená v líci, dřevěná dvoukřídlá, dělená do šesti tabulek. Okno na krajní ose při severozápadním nároží , dříve zakryté přístavbou přízemní kolny bylo nahrazeno vstupem s půlkruhovým záklenkem. V patře je sedm obdélných okenních otvorů, rozměrově vyšších než v přízemí. rámuje je novodobá šambrána z umělého kamene, pod níž probíhá průběžná podokenní římska, obíhající celou budovu (patrová římsa nebyla v r. 1973 obnovena). Okna jsou zdvojená, vnější osazená v líci, dřevěná čtyřkřídlá, dělená do šesti tabulek. Na druhé ose od západní strany je otvor v síle zdiva zaslepen. Protější jižní, do zahrady orientovaná stěna je rovněž sedmiosá. V přízemí jsou okna pouze na první, třetí, páté a sedmé ose. Západně od třetí okenní osy je níže osazeno slepé okénko s lištou, uvnitř dříve monolitické okosené gotické obdélné okénko, po r. 2003 nahrazeno lištovým prefabrikátem z umělého kamene. Na druhé ose od východu je proražen pravoúhlý vchod vymezený prostým kamenným portálem. Dveře jsou dřevěné dvoukřídlé. Vchodu je předloženo kratší schodišťové rameno vyrovnávající pozvolna se snižující terén v jižním směru, kryté dřevěnou verandou s oplechovanou pultovou stříškou. V patře je sedm oken, okno na druhé ose od západu je stejně jako v severní stěně zaslepeno. Jak typ okna v přízemí tak i v patře, včetně šambrán, odpovídá oknům v protější stěně. Boční východní, ke kostelu orientovaná stěna, má v přízemí dvě okna, situovaná na krajních osách, v patře tři okna. V přízemí protější západní boční stěny jsou dvě okna, v patře tři okna. Celou stavbu obíhá profilovaná korunní římsa, soklový pás je nevýrazný. Střecha je mansardová valbová, krytá bobrovkou. V severním a jižním spodním díle střechy se nacházejí vždy tři střešní okna ve tvaru volského oka. Prostřední je na ose, dvě krajní jsou symetricky podle něj. Jedno další takové střešní okno je na ose spodního dílu východní strany střechy.